Fredag ble både Newton Møre (Newton-rommet), og det nye laboratoriet hos Møreforskning - Mørelab, begge ved Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK), offisielt åpna.

Og til å forestå begge åpningene: May-Britt Moser, som i 2014 delte nobelprisen i medisin sammen med tidligere ektemann Edvard Moser og mentor John O'Keefe. Moser, som opprinnelig er fra Fosnavåg er psykolog, hjerneforsker og professor i nevrovitenskap ved NTNU i Trondheim, og videre leder for Senter for nevrale nettverk ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, og faglig instituttleder ved Kavli-instituttet, begge ved NTNU.

Våpen mot kunnskapsløshet

– Det er så fantastisk å få være her og oppleve det jeg reiste fra som 18-åring. Den pulsen vi har på Sunnmøre. Den never give up-spiriten, er sånn påfyll for meg, sa May-Britt Moser blant anna under åpninga. Seremonien foregikk i auditoret i Møretanken som har en kapasitet på 151 personer.

– Det å se at dere jobber for unger, at dere ønsker å gi unger det som unger fortjener, er viktig for meg. Unger fortjener voksne som ikke er redd for spørsmåla til ungene. Hvis ikke unger får lov til å stille spørsmål, er det noe som er galt. Men det er ikke slik at vi voksne er orakel. Det voksne skal gjøre er å vise at vi ikke er redde for å ta mot spørsmål. Og hvis vi ikke vet svar, så må vi prøve å hjelpe ungene til å finne svar. Og så er det ikke alltid det finnes svar, og da er en nødt til å forske på det. Det bringer dere fra Newton-rommet, over til forskning og Mørelab, over til NTNU. Og selvfølgelig håper vi dere produserer unger til oss som sitter i Trondheim og trenger disse briljante hjernene, fortsatte hun.

- Kunnskap er et våpen mot kunnskapsløshet i samfunnet, mot dårlig politikk og for et bærekraftig miljø, sa nobelprisvinneren.

Synliggjøre satsing

Arrangøren skrev følgende i ei pressemelding før åpningen:

- At nettopp Moser har sagt seg villig til å stå for de offisielle åpningene ved NMK har selvsagt frambrakt smil i ledelsene både av Newton-rommet og det nye laboratoriet hos Møreforskning. At de nå har fått den særdeles godt kjente forskeren med sunnmørske røtter til å stå for åpningene av disse nye satsingene, håper man kan bidra til å befeste og synliggjøre enda bedre den økte satsinga på forskningsaktivitetene ved Campus Ålesund.

Godt oppmøte under åpningen av Newton-rommet på NMK. Foto: Staale Wattø