Anledninga var den offisielle åpninga av Newton-rommet og Mørelab på Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) fredag. For etter at Moser formelt hadde åpna begge, og alle hilsener var framført, var det tid for mingling.

– Vi har møtt hverandre før i dag vi, og hilst, sier Moser, vendt til de to skolebarna. Mens Joel skal begynne i 8. klasse, skal Una opp i 5., får vi vite, begge på Møre barne- og ungdomsskole i Skodje.

– Hva er det dere viser henne nå, sier vi, med et nikk i retning bordvifta som står og går for fullt og får Moser til å komme med et fornøyd «å, det var deilig», etter den timelange åpningsseremonien i et fullsatt Møretanken-auditorium.

– Vi viser henne hvordan man henter energi ut av vinden, forklarer Joel. Selv om han altså er litt usikker på hva han vil blir når han blir stor, er både han og Una kjempegira etter å ha møtt en lys levende nobelprisvinner.

Med et smell: Man klipper ikke snor når man åpner Newton- rommet og Mørelab, derimot fyrte Moser – med litt hjelp av lærer Bjørn Endre Helgesen, av ei filmbokskanon.

Om å gi ungene det de fortjener

Og nettopp viktigheta Newton-rommet har for barna, var blant det Moser trakk fram under åpningstalen sin fredag.

Etter først å ha gitt uttrykk for at det gir henne stort påfyll å få gjenoppleve den pulsen hun mener vi har på Sunnmøre, og som hun reiste fra som 18-åring, sa hun blant anna dette:

– Det å se at dere jobber for unger, at dere ønsker å gi unger det som unger fortjener, er viktig for meg.

– Unger fortjener voksne som ikke er redd for spørsmål. Hvis ikke unger får lov til å spørre, er det noe som er galt. Men det er ikke slik at vi voksne er orakel. Det voksne skal gjøre er å vise at vi ikke er redde for å ta mot spørsmål. Og hvis vi ikke vet svar, så må vi prøve å hjelpe ungene til å finne svar. Og så er det ikke alltid det finnes svar, og da er en nødt til å forske på det. Det bringer dere fra Newton-rommet, over til forskning og Mørelab, over til NTNU. Og selvfølgelig håper vi dere produserer unger til oss som sitter i Trondheim og trenger disse briljante hjernene, fortsatte hun.

– Kunnskap er et våpen mot kunnskapsløshet i samfunnet, mot dårlig politikk og for et bærekraftig miljø, sa Moser.

Samla: Moser sammen med dem som enten innleda eller kom med hilsener fredag, f.v.; Kaj B. Westre i NMK, fylkesordfører Jon Aasen, Fagerlia-rektor Yngve Omenås, Tove Havnegjerde fra Institutt for biologiske fag ved NTNU, Terje Krøvel fra Sparebanken Møre, Agnes Gundersen fra Møreforsking, Tormod Thomsen fra Firmenich og fungerende ålesundsordfører Tore Johan Øvstebø.