– Innen en femårsperiode blir det fabrikk i Ørsta, forteller Hallaråker til Sunnmørsposten.

Et produkt utviklet av silderogn er i ferd med å ta den lille bedrifta i Hovdebygda et steg videre for å bli en legemiddelprodusent i Norge. I dag ble Arctic Nutrition formelt medlem av Legemiddelindustriforeningen (LMI).

–  Medlemskapet betyr veldig mye. Vi får en synlighet. Status har vi allerede. Det betyr noe for videre utvikling og finansiering.  Det gjør også noe med selvfølelsen vår, sier Hallaråker og henspeiler på at de er en liten bedrift i Hovdebygda som i dag har 11 ansatte, men som har en omsetning som øker årlig med 50 prosent.

Marin kunnskapshub

Medlemsskap i LMI ble markert på ÅKP sammen med en formell markering av samarbeidet mellom den marine klynga Blue Legasea og forskningsposten til Helse Møre og Romsdal.

– Arctic Nutrition går rett inn på skrytelista over gode innovasjonsprosjekt med ledere som våger og vil, sa prosjektleder i Blue Legasea, Wenche Uksnøy.

Blue Legasea har nylig ansatt en egen person, Svein Erik Gaustad,  som skal bidra til å gjøre klynga til en kunnskapshub innen marint råstoff både når det gjelder ingredienser og helseeffekt.

– Vi ønsker et felles løft med bedrifter og framtidige aktører. Vi vil utvikle regulatorisk kompetanse for å sikre trygt produkt i markedet. Det er et stort spenn fra kosttilskudd til farmasisegmentet. Vi vil gjøre det lettere for bedrifter å foreta den reisen som Arctic Nutrition nå gjør.

Vi ønsker også å lage en database med dokumentasjon fra kliniske studier. I startfasen er vi ydmyke på at vi klarer ikke alt alene og er nødt til å søke til andre, sa Gaustad.

Ikke hverdagskost

– Det er ikke hverdagskost å dra ut i landet vårt, uavhengig av hvilken næring det er snakk om, å høre at du har ledere som tar til orde for at her ønsker vi å bygge en fabrikk til 150 millioner kroner, påpekte Karita Bekkemellem, adm.dir. i Legemiddelindustriforeningen.

Hun viste til at regjeringen gjennom to regjeringserklæringer har pekt på at dette er en næring – en av veldig få næringer – som det skal satses på.

Offentlig og privat samarbeid

– Vi må finne ut hvordan vi kan bygge en helt ny arena med det miljøet dere har her. Vi må ha troa og visjoner på at vi kan gjøre noe for befolkningen vår om å løfte samfunnet vårt sammen og klare å finne løsninger, sa Bekkemellem og understreket betydningen av at gode offentlige fagmiljø kan gå i dialog med den private industrien.

– Det er kanskje en ide, at når regjeringen legger fram sin nye helseindustrimelding på nyåret,  at vi kunne fått en egen happening i Ålesund med Arctic Nutrition, at vi hadde fått fiskeriministeren oppover og at vi hadde jobba for en visjon om hvordan kan vi utvikle et sterkt miljø med mer produksjon på Sunnmøre, sa hun.

Kliniske undersøkelser

Vegen fram til å bli legemiddelprodusent er dyr og krevende. Det er en prosess som tar 12 år ifølge Legemiddelindustriforeningen.

Til det kreves det tre faser med kliniske undersøkelser.

Ved Haukeland universitetssykehus er hudlege Kåre Steinar Tveit i ferd med å fullføre fase to, der 60 pasienter med psoriasis er med i en studie som tester ut preparatet fra Arctic Nutrition.

– Vi har et par pasienter igjen som vi ikke har avblindet. Jeg må finne tidspunkt for å ta inn de siste. På grunn av reglene for slike studier kan jeg tidligst si noe om resultatet en eller annen gang i september. Jeg er nysgjerrig optimist.

Dette skal publiseres. Jeg må sette meg ned i ro og fred og se på det hvis vi skal få det publisert. Vi er også interessert i vitenskapelige poeng, påpeker Tveit overfor Sunnmørsposten.

Forskningssjef i Helse Møre og Romsdal, Berit Kvalsvik Teige og Tormod Thomsen, som representerer styret i Blue Legasea. Foto: Staale Wattø.