Etter gode resultat i 2017 skal Ålesund være på veg ut av svartelista for kommuner med dårlig økonomisk styring (Robek).

Likevel var det en alvorlig rådmann og økonomisjef som orienterte formannskapet om den økonomiske situasjonen og arbeidet med budsjettet for 2019.

Bruker mer penger enn de har – utelukker ikke kutt i tjenester

– Nå jobber vi med å prøve å få regnestykket til å gå opp, sier Liv Stette, som skal legge fram sitt budsjettforslag 11. september. Etter Robek-årene med stramme tøyler, sier hun mange virksomheter er på etterskudd med sine behov.

– Mange har begynt å bruke penger de ikke har for å holde tritt med utviklinga, sier Stette.

Rådmannen har ikke lagt fram forslag til konkrete sparetiltak, men vil komme tilbake til det i budsjettsaka. Selv om hun har fokus på å finne tiltak som får minst mulig konsekvenser for brukerne, utelukker hun ikke kutt i tjenestenivået.

Fristelser og vegvalg

Når kommunen nå slipper å sette av midler til å nedbetale gammel gjeld, ønsker rådmannen seg handlingsrom.

– Politikerne sin jobb blir å ta stilling til om vi skal bruke frigjorte midler til å gi drifta det den ønsker, eller om vi skal fortsette å være knallharde og holde drifta på samme nivå, sier Stette. De vedtatte strategiene tilsier det siste – at man skal sette av frigjorte midler på rundt 50 millioner til sparing.

– Det vil bety at mange som har hatt som motivasjon at det blir bedre når vi kommer ut av Robek, antageligvis blir skuffa over både rådmannen og politikerne sine. Men vi vil på sikt få en sunnere økonomi, påpeker Stette.

Som likevel mener det også finnes et vegvalg nr. to:

– At en setter av litt mindre penger til fond og sparing, og slik skaffer seg et handlingsrom til å sette av penger til utviklingsprosjekter sier hun.

– I dag har lederne våre mer enn nok med å drive tjenestene de har ansvar for, og få muligheter til å omstille og utvikle. En omstilling vil erfaringsmessig koste penger først, men på sikt vil det gi gevinst, sier Stette.

Hun påpeker at Ålesund går glipp av flere statlige gulrøtter, fordi mange utviklingsprosjekter har som krav at kommunen stiller med en egenandel.

Stopp i ansettelser og innkjøp

Økonomisjef Ole Kristian Arntsen har en tøff jobb foran seg med å si nei. Virksomhetenehar meldt inn forslag til investeringer på 314 mill. i 2019. Mens akseptert nivå er på 192 mill.

– Etter Robek-situasjonen med lave investeringer ønsker ÅKE å gjøre store rehabiliteringer, for å ta igjen etterslepet, sier Arntsen.

Økonomisjef: – Salderingen er svært krevende, kanskje enda vanskeligere enn det har vært, sier økonomisjef Ole Kristian Arntsen om budsjettarbeidet.

Svaret til de fleste nye tiltak blir nei. I stedet må alle være med på å spare og redusere kostnader.

– Blir det underskudd i 2018?

– Nei, målet er balanse. Vi må få til innsparinger. Virksomhetene har fått beskjed om å ikke gjøre store innkjøp eller ansettelser uten å spørre sin kommunalsjef, sier Arntsen.

Politiske signaler

De politiske signalene fra formannskapet var delte. Noen kan være villige til å lempe litt på avsetninger til fond, andre talte for størst mulig lojalitet til vedtatte økonomiske målsettinger– og fortsatt stram drift.

– Rådmannens ønske om å utvikle, og ikke bare forsette med nedskjæringer etter ostehøvel-prinsippet, er jo spennende, men da må vi akseptere at fondsavsetningene ikke blir så store som vi har sagt, sa varaordfører Tore Johan Øvstebø (Krf).

Øystein Tvedt kalte den økonomiske sitausjonen til kommunen alvorlig.

– Det viktigste fokuset for adminsitrasjonen nå er ikke budsjettarbeidet, men mest av alt det arbeidet som skjer hver dag, der de må klare å holde rammene sine, slik at ikke vi som storebror går inn i den nye kommunen med nye underskudd, advarte Tvedt.

– Men for Høyre sin del er vi da klokkeklare. Ålesund har et enormt investeringsbehov som vi må prioritere. Da må vi holde driftsnivået nede. Dersom vi skal sette av mindre penger til fond, må det være for å sikre nødvendige investeringer. Ikke for å senke skuldrene i drifta, sa han.

Stette vedgår at ingen av de tre vegvalgene er spesielt lette å ta.

– På kort sikt er valget mellom pest og kolera, sa hun til politikerne.