Uansett hvilken innfallsvinkel man velger, går man inn i velkomponerte fortellinger og rike litterære universer som står åpne mot vår egen samtid. Og man møter en forfatter med letthet, humor og stor observasjonsevne i språket, skriver juryen i sin begrunnelse.

Prisen er på kr.100.000, og går til en forfatter med «overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter». Prisen utdeles til minne om forfatteren Stig Sæterbakken som døde i januar 2012. Hans raushet overfor unge litterære talenter tenkes videreført med denne prisen, som har som intensjon å gi allerede lovende forfatterskap mulighet og tid til å utvikle seg.

– Å få denne anerkjennelsen betyr svært mye for meg. Mest fordi Stig Sæterbakkens navn er heftet ved prisen: Jeg håper den skal fungere som en evig påminnelse om at jeg skal være så lite feig, døll og dogmatisk som jeg klarer, sier  Bjørn Vatne til nettstedet forlagsliv.no.

Vatne debuterte med romanen "Slik skal vi velge våre ofre" i 2015. Den ble kåret til årets roman av norske bokbloggere. I år ga han ut romanen "Nullingen av Paul Abel" hvor handlingen utspiller seg i et fremtidig Norge hvor klimaendringene har slått inn med full kraft.