Høyre er fylkets største parti, mens problemene for Arbeiderpartiet fortsetter, viser målingen fra Respons Analyse.

Med 17,2 prosent i oppslutning er Senterpartiet på et nivå en må helt tilbake til EU-kampen tidlig på 1990-tallet for å finne maken til.

– På landsbasis jobber vi godt. Lokalt forsøker vi å fokusere på saker som angår hele fylket, ikke bare de tre byene. Det tror jeg folk legger merke til, sier leder for partiets fylkestingsgruppe, Kristin Sørheim.

– Vi er også en tydelig forsvarer av de videregående skolene vi har i distriktene. Folk ser at disse skolene er viktige for lokalsamfunnene, påpeker hun.

En blå vind

For Frp er situasjon litt av det samme. Mens den siste nasjonale gallupen målte partiet helt ned mot 10 prosent oppslutning, har de nå en oppslutning i Møre og Romsdal på hele 21,4 prosent. Det er like under resultatet fra fjorårets stortingsvalg, og en kraftig framgang i forhold til lokalvalget i 2015.

– Det blåser en blå vind i fylket. Vi har lyktes med å være synlige og vi lytter til det næringslivet og folk flest er opptatt av. Det lønner seg alltid, sier Frank Sve, fylkesleder og leder av partiets fylkestingsgruppe.

Han peker på striden rundt E39 prosjektet Møreaksen som en viktig årsak til at de gjør det så bra på meningsmålingen.

– Debatten om Romsdalsaksen kontra Møreaksen vil gjøre seg gjeldende helt fram til valget neste år. Vi går her for et alternativ som er best for hele fylket. Det tror jeg vi tjener på, mener Sve.

At det blåser en blåblå vind over Møre og Romsdal er det ikke tvil om. Høyre og Frp er på denne målingen kun to plasser fra å ha rent flertall i fylkestinget.

Problemene fortsetter

Det henger sammen med at Høyre fortsetter framgangen, mens problemene for Arbeiderpartiet på ingen måte ser ut til å være over.

– Det hadde vært fristende å gi deg standardsvaret om at det er lenge til valget og at det ennå er mye som kan skje. Dessverre så vet vi av erfaring at det ikke er så mye som skjer, er den heller dystre analysen til Aps fylkesordfører Jon Aasen

– Vi vet at når valgkampen dras i gang er det rikspolitikerne som dukker opp i tv-ruta til Ola og Kari. Når partiet og partilederen er i medvind drar det alle opp. Problemet for oss om dagen er at det drar oss nedover, sier Aasen.

Størst

Ap har hatt en jevnt fallende kurve fra lokalvalget i 2015 og fram til nå. For tre år siden var de fylkets klart største parti. På dagens måling er de er tredje størst, bak både Høyre og Frp.

For nå er Høyre størst. Sammenligner vi med Ap ser vi hvordan de to partiet har hatt en kryssende formkurve. Ap har gått fra 24 prosent oppslutning ved valget i 2015 til at de nå er nede på 19-tallet. I det samme tidsrommet har Høyre gått fra 18 prosent ved sist lokalvalg til 24,5 prosent på dagens måling. Oppslutning i fylket er nå på høyde med det partiet får på nasjonale målinger.

– Dette er vi strålende fornøyd med. Det er superinspirerende å få en slik måling, sier Heidi Nakken.

– Er det Erna-effekten eller den jobben dere gjør lokalt som gir disse tallene?

– Det er begge deler tenker jeg. At vi nå er størst i fylket er vi veldig fornøyd med. Det skal vi også være etter valget, sier Nakken.

Målingen er tatt opp i perioden 13. til 17. august. 600 personer er intervjuet på telefon om sitt partivalg.

Problemene til Arbeiderpartiet og partiets fylkesordfører Jon Aasen fortsetter. Akkurat nå er Ap fylkets tredje største parti. Foto: Staale Wattø