Mikrogrønt kalles det, og er visst trendy som bare det. Kortreist mat er det også. Byfarmen startet spire-produksjonen i de gamle lokalene til Baker Molnes i Borgundvegen i april.

Bedriften leverer allerede spirer til flere restauranter i byen, som Maki, Anno, Søstrene Fryd, XL Diner og Fjellstua.

– Dette er spirene til vanlige grønnsaker og planter som brokkoli, reddik, erter og solsikker, som høstes tidlig, mens de små plantene er spesielt næringsrike, forteller Roger Hessen. Han driver Byfarmen på si, sammen med Per Magne Thalberg og Kim Fjeldseth.

Han setter pris på at de nå under Den Norske Matfestivalen i Ålesund får vise folk flest hva de driver med, og by på både smakespirer og små brett for salg under festivalen.

– Byfarmen er i startfasen, så matfestivalens fokus på lokal og kortreist mat er en fin mulighet for oss til å vise fram hva vi dyrker, og få fortelle hvorfor spirer er bra, sier Hessen.

Tror på helsegevinst

Han viser til internasjonal forskning som forteller at spirene har et næringsinnhold som er flere ganger så høyt som den ferdige planten.

– Ett gram brokkolispire kan tilsvare 40 gram ferdig brokkoli i næringsinnhold. Det er ikke alle barn som er like glad i alle grønnsaker, og da kan kanskje spirene være et alternativ for å få i dem viktige næringsstoffer.

– Vi har engasjert Møreforsking til å undersøke næringsinnholdet i spirene våre, og er spente på hva de finner ut etter hvert, sier Hessen.

– Vi ser for oss at næringsrike spirer kan være et tilskudd i kostholdet på ulike helseinstitusjoner, der for eksempel eldre og sjuke mennesker ikke klarer å få i seg all den nyttige næringen de bør.

Ganefryd

Matfestivalen har i år rekorddeltakelse på gatemarkedet som strekker seg fra Notenesgata til Skaregata. Hele 83 utstillere skal lokke med ulike produkter og smaker fra torsdag til lørdag.

– Festivalen ønsker å være en møteplass mellom lokalmatprodusenter og forbrukerne, og vi er fornøyde med å ha fått med 20 helt nye utstillere, ved hjelp av støtte fra Innovasjon Norge. Målet vårt på lengre sikt er å få med enda mer sjømat, sier festivalsjef Terje Devold.

Spirer og gror: Friske reddikspirer, med en smak av ... reddik. Foto: Staale Wattø