Det sier styreformann Frank Vedeld i Polarbad Vest, som har tatt kontakt med Sunnmørsposten etter å ha lest en artikkel i avisa 6. august om at Ålesund kommune er blant dem som har fått tilskudd fra staten til å drive svømmeopplæring i barnehagene. Takket være tilskuddet på nesten 1 million kroner, får barnehagebarn i Ålesund som er født i 2013 nå tilbud om gratis kurs i vanntilvenning og begynnende svømmeopplæring. I Ålesund hører det for øvrig også med at Aalesunds Svømme- og Livredningsklubb har fått vel 1.4 millioner kroner, mens en barnehage har fått i underkant av 30.000 kroner, også dette gjennom tilskuddsordninga.

Transportable svømmespa

Han forteller at dette er noe han har vært opptatt av lenge, og som også lå til grunn, da de i 2015 engasjerte ei gruppe 10.-klassinger under det som da het Gründer-Camp (nå Innovasjonscampen) og som det året blei holdt nettopp på Skodje.

– Oppgava de fikk var å finne morgendagens løsninger på svømmeopplæring i Norge. Etter å ha sett på ulik statistikk, blant anna nettopp undersøkelsen fra svømmeforbundet, kom de opp med transportable svømmespa (svømmespa er massasjebad med motstrømsanlegg). Plassert i en lukka semihenger som også er utstyrt med audiovisuelt utstyr og undervannskamera, slik at barna kan se hva de selv gjør opp mot en instruksjonsvideo, snakker vi komplette svømmestudioer skoler og barnehager kan leie og som flyttes dit ungene er, forklarer Vedeld.

Søker pilot-deltakere

Tre år etter Gründer-Camp er Polarbad Vest klar til å teste ut ideen. Og når Vedeld tar kontakt er det i tillegg til å fortelle om den, også for å signalisere at de gjerne vil høre fra skoler og barnehager som kan være interessert i å delta i en pilot, som det heter, og teste ut et svømmestudio kostnadsfritt.

– Vi skal ha i gang fire – fem slike, inklusive én der en svømmeklubb prøver det ut. Og hvis vi nå får noen som er villige til å teste, kan vi være klare nesten med en gang, sier han.

– Hvorfor transportere barna til svømmehaller der kapasiteten alt er sprengt, når man i stedet kan transportere anlegga dit barna er? Jeg for min del er overbevist om at dette er den mest kostnadseffektive måten å drive svømmeopplæring på, men det får vi vite mer om gjennom pilotene. Jeg tror også instruksjoner via tv-skjerm, i kombinasjon med undervannskamera, vil gjøre at barna raskere knekker svømmekoden. Stemmer begge disse faktorene, vel da er vi borti noe stort: Kostnadseffektivitet i kombinasjon med at skolene faktisk kan nå målene om svømmedyktighet i læreplanen, sier Vedeld.

Vil gi svømmegaranti for skolebarna

For mens fysioterapeut Katrine Vedeld, som også er til stede når Sunnmørsposten får demonstrert hvordan spa med motstrømsanlegg fungerer, understreker at det for de minste barna vil handle om å bli trygg i vannet, går Frank Vedeld hakket lenger når det gjelder skolebarna.

– Her må vi være så ambisiøse at vi gir svømmegaranti, sier han.

– Men hvor mange kan det være i et svømmestudio samtidig?

– Når det kommer til rein svømmetrening bare én eller noen få i gangen. Snakker vi derimot om vanntrening er det plass til grupper på opp til åtte barn, sier Katrine Vedeld. Til hjelp i svømmeopplæringa finnes det også en svømmesele som kan monteres på spaet.

– Denne gir ekstra oppdrift når man svømmer og er til stor hjelp, sier hun.

Glade gründere

Men så var det de unge gründerne, da. De som i si tid kom opp med ideen. På kort varsel var det bare mulig å samle to av de i alt seks som var med i gruppa under Gründer-Camp – Mariell Naustdal og Sondre Otterlei. Mens de i 2015 var 10.-klassinger ved ungdomsskolen på Skodje, skal de nå i gang på 3. året på videregående.

– Hva synes dere om at det nå ser ut til å bli noe av dette?

– Heilt topp! Det å kunne svømme er en trygghet i seg selv, noe alle bør lære så tidlig som mulig, sier Mariell. Sondre nikker enig.

– Når lærte dere selv å svømme?

– Jeg kunne svømme før jeg begynte på skolen, men hadde svømmeundervisning, jeg tror det var i 3. klasse, sier Mariell.

– Og jeg gikk på svømmekurs som foreldra mine betalte, men jeg husker ikke akkurat når jeg kunne svømme, sier Sondre.

– Si litt om ideen dere kom opp med.

– Vi laga både ei skisse av traileren og også en video der noen barn, pluss en av oss, svømte i et basseng. Videre satte vi opp et budsjett, og så foreslo vi både dette med instruksjoner via video og at det blei brukt undervannskamera, sier Mariell.

– Vi trodde vi kom til å vinne lokalt med denne ideen, og det gjorde vi. Men siden vår camp blei holdt for seint på året var det ikke tid til å gå videre til den regionale – og eventuelt nasjonale finalen. I etterkant håpa vi likevel at det skulle bli noe av ideen, men så gikk tida uten at noe skjedde. Derfor var det veldig kjekt å se at ideen fortsatt lever og være med på at flere barn kan lære å svømme tidligere, sier Mariell og Sondre. De fire andre i gruppa var for øvrig June Brusdal Nesvik, Malin Sekkeseter, Simon Fylling Ødegård og Julia Heggelund.

Katrine Vedeld med svømmeselen som kan monteres på spaene og som også sørger for litt ekstra oppdrift. Foto: Staale Wattø
Faksimile: Sunnmørsposten 6. august.