Foreldre og ansatte ved Giske barnehage reagerer med sjokk og vantro. Nå advarer de andre mot den potensielt farlige giften, som er blitt utplassert i barnehagen ved en feil.

Lekte med åpnet giftboks

Det var under leik på barnehagens uteområde at to treåringer kom over en åteboks med gift myntet på rotter og mus.

Boksen skal ha vært åpnet på forhånd, uvisst av hvem, da ved hjelp av verktøy.

Barna som fant boksen med rosafarget innhold kom i kontakt med giften. Først da barna senere fortalte foreldrene om det de hadde funnet, forsto de ansatte hva som hadde skjedd.

Barnehagen reagerte da raskt, kontaktet skadedyrfirmaet og fikk to beholdere med rottegift fjernet fra området.

Barna har senere vært til legevakt for sjekk, men skal ikke ha vist tegn til forgiftning.

Like fullt reagerer foreldre og ansatte sterkt på det som har skjedd.

GNAGERFANGER: To slike bokser er nå festet på utsiden av gjerdet rundt Giske barnehage. I denne boksen er det nå gift-fri åte. Tidligere var de på innsiden av gjerdet med gift.

Visste ikke om giften

– Dette er en svært alvorlig hendelse. Slikt skal ikke kunne skje i en barnehage. Vi er sjølsagt glade for at barna våre ikke ser ut til å ha blitt forgiftet, og at det går bra med dem, sier Magnhild Molnes Giskegjerde, mor til ett av barna.

– Vi vil nå advare andre foreldre og barnehager som kan ha slik gift i nærheten, sier hun.

– Vi visste ikke at det var farlig gift i disse beholderne, det hadde barnehagen forsikret oss om, forteller Giskegjerde. Hun berømmer barnehagen for å ha handlet raskt da hendelsen først ble oppdaget.

– Barnehagen har handlet i god tro. De visste heller ikke at det var gift i disse boksene, sier Giskegjerde. Hun stiller spørsmål ved sikringen av slike bokser, som er mulig å åpne for større barn eller ungdommer ved hjelp av et enkelt verktøy,

Ifølge styrer Hilde Nyvoll har den kommunale barnehagen hatt slike beholdere utplassert på sitt område i mange år. Også barneskolen like ved, og i terrenget rundt, skal det være satt ut slike bokser, forteller Nyvoll.

– Noe slikt har aldri skjedd før. Dette er svært skremmende. Vi er blitt fortalt at det har vært giftfri åte i disse boksene. Vi har nå gjort det vi kan for at det ikke skal kunne skje igjen, sier Nyvoll. Barneskolen er også varslet. Hele området midt på øya Giske har gjennom mange år vært plaget av skadedyr, ifølge styreren.

Alvorlig: – Vi har nå gjort det vi kan for at det ikke skal kunne skje igjen, sier styrer Hilde Nyvoll ved Giske oppvekstsenter og barnehage på Giske. Foto: Staale Wattø

– Vi har gjort en feil

– Her har det skjedd en svært beklagelig feil fra vår side. Dette er et alvorlig avvik og et brudd på våre rutiner. Denne giften skal ikke utplasseres i en barnehage, noe også Folkehelseinstituttet er veldig klar på, sier Stein Norstein, skadesjef i Anticimex.

Den aktuelle giften Bromadiolon er lovlig og vanlig i bekjempelse av skadedyr, men de siste årene er bruken blitt strengere regulert.

– I større mengder er giften potensielt veldig farlig. Dette kunne ha blitt en mye verre sak. Vi er veldig glade over å få høre at det har gått bra med disse barna, sier Norstein.

Selskapet går nå gjennom sine rutiner og sjekker om lignende feil er blitt gjort av dem andre steder. Anticimex har kontorer over hele Norge. I vinter overtok de et lokalt skadedyrfirma i Ålesundområdet, som har stått for skadedyrbekjempelse i Giske kommune.

Små mengder gift

Seniorrådgiver Anita von Krogh ved Giftinformasjonen opplyser at det er svært uvanlig at mennesker i Norge blir forgiftet av den aktuelle rottegiften, som inneholder små mengder gift.

– Ved mistanke om forgiftning, ring Giftinformasjonen. Kontakt lege hvis man er usikker. Effekten oppstår først etter to-tre dager, da i form av blødningstendenser, sier hun.