De nye ladestasjonene for el- og hybridbiler er blitt installert i parkeringshus på Brunholmen, i Torghallen, Kremmergaarden og Kipervika og har vært i drift i et par måneder.

Investeringen har kostet parkeringsselskapet i underkant av en million kroner, men så langt har ikke stasjonene gitt store inntekter.

Roar Salen, daglig leder i Ålesund parkering, har full kontroll på bruken via sin dataskjerm og der er det ikke store bevegelser fra dag til dag.

Onsdag formiddag i nitida var det bare en elbil-kunde som benyttet seg av dette tilbudet i Ålesund sentrum.

Lovpålagt

Det er en ny forskrift som tvinger fram investeringen.

– Alle parkeringsplasser skal ha ladestasjoner. Og det er jo greit. Sjøl om det er ikke gir så store inntekter akkurat nå, så tror vi de vil komme etter hvert. Og vi har jo ikke noe valg når dette først er blitt lovpålagt, påpeker Salen.

– Pris kan være medvirkende årsak til at tilbudet ikke er så mye i bruk. Dersom det koster 1 krone per kWh å lade hjemme, så velger folk sjølsagt å gjøre det – om de har muligheten. Men vi ser at det mange tilreisende turister som benytter seg av ladestasjonene, sier Salen.

Og legger til at Ålesund parkering nå vil ut og markedsføre tilbudet.

Blant annet håper de hotellene kan bidra til å informere om ladestasjonene til sine gjester.

Stadig flere elbiler

Ifølge Motorvognregisteret finnes det i dag 3.853 elbiler i Møre og Romsdal, noe som utgjør fattige 2,4 prosent av bilparken. Denne andelen kommer til å stige. For elbilens markedsandel for salg av nye biler er nemlig mye høgere, for Møre og Romsdal hele 16,3 prosent.

Etterlyser felles standard

Det skal være mulig å koble til alle el-biltyper når du kommer til de ladestasjonene i sentrum.

– Det beste hadde vært om man blir enig om en type kontakt for el- og hybridbiler. Da vil ladestasjonene ha kun en fast kabel. Det ville vært en stor fordel, mener Roar Salen.

Sjøl om bruken er begrenset vil Ålesund parkering etablere flere stasjoner.

Det er planer om nye ladepunkt på St. Olavs Plass og på Moa.

LETTVINT: Betaling for parkering og lading på de nye ladestasjonene er enkelt via EasyPark-appen. Dette er såkalte semi-ladere som har en effekt på 32 A. Foto: Staale Wattø