Kronprinsparet åpnet Måløyraidsenteret

Måløyraidsenteret forteller historien om da de allierte angrep tyske styrker i Måløy og om Kompani Linge. Torsdag ble senteret åpnet av kronprinsparet.

Kongelig: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit under den offisielle åpningen av Måløyraidsenteret på Måløy torsdag.  Foto: Janne Weltzien Listhaug/Fjordenes Tidende / NTB scanpix

Nyheter

Kronprins Haakon markerte den offisielle åpningen ved å skjære over et bånd med bajonett. I sin tale la han vekt på Måløyraidsenterets betydning:

– Det er viktig for å kunne fortelle historien om raidet og om Lingekompaniet. Det er viktig at historien på denne måten holdes levende når de som opplevde den, ikke lenger kan fortelle, sa han ifølge kongehuset.no.


Nytt senter tar for seg Måløyraidet, Shetlandsbussene og Kompani Linge

Dramatisk historie fortalt med lyd, film og lukt

Det lukter svidd, filmene til krigsfotografene gir kampene liv – og vi får høre øyevitner fortelle.

 

De alliertes angrep på tyske styrker i Måløy i Sogn og Fjordane ble gjennomført 3. juledag 1941. Styrker fra Storbritannia, Canada, New Zealand, Australia og Norge deltok. Inkludert i troppen på nesten 600 kommandosoldater var også 33 mann under ledelse av kaptein Martin Linge. Kompaniet, som gikk under navnet Kompani Linge, var en britisk militæravdeling bestående av norske frivillige.

I raidet ble fabrikker, lagerbygninger og tyske forlegninger påført skader, og åtte skip ble senket. Martin Linge var blant dem som falt i raidet.

(©NTB)

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Nyheter