– Vi har spist middag rett her borte, og har kommet til desserten. Ålesunds-is med smak av lakris og jordbær/rabarbra. Absolutt godkjent. Tror kanskje vi bare blir her og får med oss neste måltid også, når vi først er så godt i gang, ler venninnene Sophie Knarvik, Ingrid Festø, Audhild Bakken Rognstad og Emma Johansson.

Alle fire har plukket med seg smakfulle ting på vegen også: Te og spennende krydder, lefse og lakrissirup, geitemør.

– På matfestivalen fins spennende varer du ikke handler til vanlig. Utvalget i bodene her er veldig bra, og da har vi ikke kommet oss gjennom hele gågata en gang. Det er lett å la seg friste til handel når selgerne lar kunden kvalitetssikre varene med skikkelig rause smaksprøver, ler Emma.

Spise ute

– Det ble middag ute i dag. Bokstavelig talt. Jeg er barnevakt for barnebarnet. Det er i grunnen en lett oppgave i dag, når det er gratis smaksprøver på sjokoladepudding og gele, ler Magnhild Solvang som er på matfestivalen med Fredrik på fem og et halvt år, og venninnen Marie Meex.

– Tror ellers det blir å få med seg litt sylteflesk hjem i dag. Og kanskje noe ost. Det er i hvert fall masse å velge i, er venninnene enige i.

– Og heldige er alle turistene som er her i dag og de neste dagene, når det er sånt folkeliv i byen som nå. Det er ikke hver dag, legger Magnhild til.

Ja-mat

– Vi er vel som de fleste her glade i mat. I år er det bra med utstillere. Jeg syns lokalmatbodene med alt fra glutenfri bakst til spirer og flatbrød har mye spennende. Ellers sier vi sjelden nei til gode pølser og god ost, sier Oscar Kolflåth som sammen med Ellen Lillestøl får smake på mye i boden med italienske delikatesser hos Victoria Florea.

I bakgrunnen høres lyden av en glad chef lang veg: Torstein Hatlevik er med i Chefs Dinner og forbereder seg på å lage 12-15 retters middag på Fjellstua senere under matfestivalen. Før det serverer han balladen om den vonde kjerringa til alle som vil høre, på St. Olavs plass. Samt egg med det han kaller «garantert virkning».

Årets matfestival arrangeres over tre dager, fra torsdag til lørdag. Det er med andre ord mulig å bli stappmett i gatene i to dager til.