Denne uken ble to barn ved Giske kommunale barnehage sendt til legevakt etter å ha funnet rottegift i barnehagen. Under leik på uteområdet hadde treåringene funnet en åpen åtekasse beregnet på skadedyr. Boksen var defekt på grunn av hærverk.

Boksen inneholdt rottegift av en type som ikke skal brukes i barnehager.

Heldigvis viste legeundersøkelsen at treåringene ikke hadde fått i seg gift og det gikk bra med dem.

Slo alarm

Etter at de ansatte og foreldrene slo alarm, ble to giftbokser fjernet fra området. De ble erstattet med giftfrie åtekasser plassert utenfor barnehagens område.

– Også på skolen har det vært flere slike bokser med den samme rottegiften. Vi trodde det var giftfri åte i dem. Nå blir også disse fjernet, sier Inger-Anne Knutsen, rektor ved skolen på Giske oppvekstsenter.

Styrer ved barnehagen, Hilde Nyvoll, sier at de er blitt veldig godt fulgt opp av skadedyrfirmaet Anticimex etter hendelsen.

– De tar saka veldig alvorlig. Vi er i dag blitt oppringt av ledelsen i selskapet som har sterkt beklaget. Her har det vært en menneskelig svikt som det nå rettes opp i, sier hun.

Alle boksene på skole- og barnehageområdet ble fredag erstattet med giftfrie alternativer.

La boksene være i fred

Området er plaget av rotter og mus, og det er nødvendig å ha tiltak ute mot skadedyrene.

– Vi vet ikke hvem som står bak hærverket ved barnehagen der en av boksene ble åpnet, sier Nyvoll.

Hun ser ikke grunn til å gå videre med akkurat den saka, men både rektor og styrer oppfordrer større barn og ungdommer til å la slike åtebokser være i fred, og ikke åpne dem.

– Godt håndtert

– Det som har skjedd er sterkt beklagelig. Men her har de ansatte ved oppvekstsenteret gjort det de skulle når uhellet først var ute. De har håndtert saka godt, sier Sindre Røsvik, assisterende rådmann i Giske kommune.

Han mener kommunen for sin del har fulgt forskriften om miljørettet helsevern i skoler og barnehager – en forskrift som også pålegger kommunens virksomheter å gjøre tiltak mot skadedyr.

– De ansatte må da kunne stole på kompetansen til et profesjonelt skadedyrfirma, sier Røsvik.

Slike bokser med rottegift har i lang tid vært utplassert på området ved Giske oppvekstsenter, der det både er barneskole og barnehage. Problemet er at det har vært en type gift i dem som ikke skal brukes der barn oppholder seg. Fredag ble de erstattet med giftfrie alternativer. Foto: Privat