Ifølge tiltalen, som er underskrevet statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, har mannen hatt kontakt med minst 75 personer som han har utvekslet overgrepsmateriale med i perioden januar 2013 til oktober 2016.

Mange av kontaktpersonene har anonyme brukernavn, men politiet i Ålesund har klart å identifisere 28 personer, hvorav fire er kvinner.

«Operasjon Jupiter»

Møre og Romsdal politidistrikt satte i gang «Operasjon Jupiter» i desember 2016 etter modell fra «Dark Room» i Bergen. Arbeidet ga raskt resultat, og i januar 2018 var 84 overgripere identifisert. I løpet av de to første årene avslørte politiets etterforskere 20 overgripere fra Møre og Romsdal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Operasjon Jupiter: Politiet i Møre og Romsdal etterforsker det mørke nettet etter overgrep mot barn. Politijurist Julie Ulstein og etterforskningsleder Lars Bergem i lokalene til «Operasjon Jupiter». Foto: Staale Wattø

Kripos

Saka mot ålesunderen i 70-årene ble opprettet etter tips fra Kripos.

– Det begynte med et tips fra Kripos, der vi siktet en mann på Sunnmøre, og etterforskningen viste en rekke forgreininger, ifølge politijurist Julie Ulstein.

Ifølge tiltalen skal ålesunderen i løpet av en treårsperiode hatt kontakt med minst 75 personer i Norge. Sunnmørsposten har gått gjennom tiltalen og identifisert 28 personer. Disse bor fra Narvik i nord, til Lillesand i sør. Det er snakk om alt fra en lokalpolitiker for KrF til bankansatte, revisor og daglige ledere. Ei norsk kvinne som driver lekebutikk for barn er identifisert, men gjeldende politidistrikt vil ikke bekrefte om det er opprettet sak mot henne.

Delte bilder og videoer

Tiltalen mot ålesunderen inneholder 75 punkt der påtalemyndigheten mener han har chattet, mottatt og/eller sendt videre bilder og videoer som viser overgrep mot barn.

Sunnmørsposten har lest tiltalen og sett utskrift av samtaler som er rystende lesing. Både Skype og chattesider blir brukt for å oppnå kontakt, føre samtaler og utveksle overgrepsmateriale.

En kvinne ble oppfordret av ålesunderen til å misbruke sitt nyfødte barn og sende bilder. I løpet av en periode på sju måneder har de flere samtaler med rystende detaljnivå om overgrep mot hennes små barn. En annen beskriver overgrep mot egne barn på 4 og 6 år. Ålesunderen deltar aktivt i samtale og kommer med oppfordringer om overgrep og hvordan disse skal utføres.

Mange av samtalepartnerne har i utgangspunktet utgitt seg for å være barn på nettet. Etter hvert har de avslørt egen alder og kjønn - og fortsatt utvekslingen av overgrepsmateriale. Samtlige har brukt aliaser og suspekte brukernavn.

Skryter av overgrep

Han skryter også av å selv ha begått overgrep mot ei 10 år gammel jente. Når rettssaken starter, får vi kanskje svar på om dette er reelle overgrep.

Da politiet beslagla ålesunderens datamaskin i oktober 2016, fant de over 800 bilder og 150 filmer som viser overgrep mot barn.

Ifølge Straffeloven er "fremstillinger som seksualiserer barn" straffbart, med en strafferamme på fengsel i inntil tre år.

Ålesunderens forsvarer, Oddvar Aarsæther, sier til Sunnmørsposten at hans klient har erkjent forholdene i tiltalen.

Sunnmørsposten vil rapportere fra rettssaken som starter i Sunnmøre tingrett mandag.

Hele landet

Møre og Romsdal politidistrikt bekrefter at de har videresendt tips om overgripere til andre politidistrikt. Både Innlandet politidistrikt, Sør-Vest politidistrikt og Agder politidistrikt bekrefter at de har fått henvendelser fra Møre og Romsdal.

Ved ett tilfelle, for en kvinne i Stavanger, er saken henlagt da en annen person har vedgått å ha misbrukt hennes identitet og pålogging, opplyser Sør-Vest politidistrikt til Sunnmørsposten.

Sunnmørsposten vet at flere saker er henlagt uten at Møre og Romsdal politidistrikt er orientert om årsaken.

Politiadvokat Julie Ulstein sier til Sunnmørsposten at hun ikke vil kommentere en kommende rettssak.

- Jeg vil legge fram aktoratets syn på saken i min innledning mandag.

Leder av Felles enhet for påtale i Møre og Romsdal politidistrikt, Elin Drønnen, vil heller ikke kommentere saken og viser til statsadvokatens tiltalebeslutning.

Les også: Møre og Romsdal avslutter «Operasjon Jupiter»: Avslørte overgrep mot fem barn i Møre og Romsdal

Politiet avslører overgrep på det mørke nettet. Foto: Staale Wattø
Statsadvokatene i Møre og Romsdal har tatt ut tiltale mot en ålesunder. Foto: SMP
Operasjon Dark Room startet i januar 2016 etter at en etterforsker ved Vest politidistrikt så konturene av større overgrepsnettverk i forbindelse med en overgrepssak mot en ung mann i Bergen i 2015. I alt har politiet enten opprettet eller etterforsket over 100 saker som gjelder seksuelt misbruk av minst 300 barn. Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK / NTB scanpix