Mandag starta rettssaken mot en ålesunder i 70-årene som er tiltalt for nedlasting og spredning av overgrepsbilder og -videoer ved hjelp av chat og e-post.

Tiltalen er på hele 75 punkt og aktor, politiadvokat Julie Ulstein, brukte mesteparten av mandagen til å legge fram politiets bevis i saka, bilder som viser overgrep mot barn og utdrag fra samtaler ålesunderen hadde med andre.

Små barn

Ålesunderen er blant annet i kontakt med det han tror er en gravid kvinne. Han ber om å få misbruke hennes nyfødte barn.

– Det er et omfattende materiale som er dokumentert i denne saka, sier Julie Ulstein.

Ifølge politiet har de ikke funnet bevis for fysiske overgrep knyttet til denne saka.

Flere saker

Etter det Sunnmørsposten kjenner til er den tiltalte ålesunderen under etterforskning for overgrep. Det har vært flere bekymringsmeldinger som er blitt etterforsket. De fleste av disse er avsluttet uten at det er tatt ut siktelse. Men én sak er fremdeles under etterforskning og mangler fremdeles påtaleavgjørelse.

– Jeg har ikke lyst til å uttale meg om andre saker enn den vi skal behandle nå, sier politiadvokaten.

Mannens forsvarer, Oddvar Aarsæther, sier han vil avstå fra å kommentere disse opplysningene.

– Det jeg vil si at i denne saka føler min klient at han er satt i en offentlig gapestokk. Det er uforståelig at denne saka ikke kunne føres som tilståelsessak med den prosessøkonomiske gevinsten det kunne fått. Han har tilstått alt, lagt seg flat og sagt unnskyld.

Da den tiltalte fikk spørsmål fra tingrettsdommer Knut Anders Oskarson om han erkjente skyld i forhold til tiltalen, svarte han:

– Jeg er skyldig på alle punkt. Jeg er både skamfull og lei meg.

Tirsdag morgen skal han forklare seg for retten før politiet fortsetter sin fremleggelse av bevis.

Tingrettsdommer Knut Anders Oskarson leder straffesaken. Foto: Nils Harald Ånstad
Advokat Oddvar Aarsæther representerer den tiltalte ålesunderen. Foto: Nils Harald Ånstad