– Fabrikken skal være på plass når det kommer råstoff fra fartøyet, sier Nils Molnes i FGN. Det betyr innen tre år dersom selskapet får lov til å fiske krill.

For selskapet har grandiose planer, blant annet med en ny og miljøvennlig krilltråler til en verdi av 800 millioner. I motsetning til konkurrentene ønsker FGN å kaldpresse krillen til havs og ta med seg hele krillen til land.

– Jo mer av prosesseringen som kan gjøres på land, jo mer kan man bruke fornybar energi, sier Jan Kjetil Paulsen i Bellona. Alternativet er å bruke diesel/fuel til havs for skape energi til å bearbeide krillen.

Bellona har fungert som samtalepartner både med tanke på den nye krilltråleren og den planlagte fabrikken.

– Vi har bidratt med innspill og råd, og vi har fått beskrevet løsninger som skal medføre lavere energiforbruk og miljøavtrykk. Det gjelder måten båten er utformet på og prosessløsninger, sier Paulsen.

Signerte avtale

FGN har signert en avtale med GEA Gruppen. De skal levere hele prosesseringsanlegget både til skipet og fabrikken

– Vi har fått pris på innholdet, men det står igjen å innhente tilbud på bygningen, forteller Molnes.

– Det er en avtale som sier at vi skal arbeide sammen for å utvikle et totalkonsept for å fangst og kaldprosessering krill om bord, for så ta konsentratet inn til Norge for å prosessere det igjen til høyverdige sluttprodukter. GEA Norge har fått ansvaret for å utvikle prosessløsningene, forteller Dag Moxnes, daglig leder i selskapet.

Han sier hovedprosessene er kjent fra andre virksomhetsområder, men at dette er en helt ny måte å tenke på innen krill.

– Utgangpunktet er først og fremst mer miljøriktig i et sårbart arktisk miljø, og løsningene vil bruke mye mindre energi enn de tradisjonelle innen krillprosessering. Det er absolutt spennende arbeid, og for GEA Norge i særdeleshet. Vi er jo et tyskbasert firma med 17.000 ansatte, men prosesser knyttet til fisk har vært ryggraden for GEA Norge i flere tiår. Så det er definitivt en synergieffekt for oss, sier Moxnes.

Verdiskaping

Molnes sier fabrikken vil bety kompetansearbeidsplasser i kommunen.

– Og vi er jo i en region som sliter med å få utdannede til å vende hjem igjen. Her blir det arbeidsplasser til for eksempel bioingeniører og kjemikere, som nå mange kvinner utdanner seg som, sier Molnes.

Harry Valderhaug, ordfører i Giske, synes planene passer godt inn på Gjøsund.

– Hvis de får konsesjonen, så er disse planene veldig spennende. Det er veldig interessant at nye aktører ønsker å etablere seg på Gjøsund. Kommunen er sjølsagt takknemlige for alle nye arbeidsplasser, sier Valderhaug.

Jan Kjetil Paulsen sier Bellona a støtter bærekraftig ressursutnyttelse i Arktis i henhold til forvaltningsorganisasjonen CCMLARs retningslinjer. Foto: Bellona