– Denne saken handler om en tiltale om besittelse, spredning og fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn Ut i fra bevisene i saken er det uomtvistet at tiltalte er skyldig. Han har også erkjent alle tiltalepunktene. Han har holdt på over lang tid og dermed hatt et langvarig forsett, sier aktor, politiadvokat Julie Ulstein.

Ut i fra dokumentasjonen kan retten legge det til grunn ut over rimelig tvil at tiltalte er skyldig, mener hun.

Strafferammen for denne saken er fengsel i inntil tre år.

– Vi hører at tiltalte har mistet store deler av nettverket sitt. At han føler han er blitt satt i en offentlig gapestokk. Han påstår at det han har skrevet er bare fantasi. Men vi så flere samtaler der han oppfordret til overgrep, og vi vet ikke hvilke moralske sperrer disse hadde eller har. Og i bildene han har spredd har virkelige overgrep skjedd. Alle barna på bildene og videoene er blitt utsatt for grove overgrep.

Hun viser til lignende dommer for spredning av overgrepsmateriale, der implisertes aktive rolle blir diskutert.

– I denne konkrete saken har ikke tiltalte produsert bilder selv, men den omhandler omfattende kommunikasjon over en lang tidsperiode.

I nær fire år har tiltalte vært i besittelse av og spredt overgrepsmateriale.

– Når tiltalte skriver at «barna" liker det», sier det oss noe om hvilken virkelighetsoppfatning han har. Han beklager det, men forklaringen hans vitner om at det mangler en empati eller forståelse for hva han virkelig har gjort, sier Ulstein.

En del av materialet er svært grovt, understreker aktor.

– Det er grusomt å se på. Det er vanskelig å tenke seg noe grovere enn de verste filmene som er funnet på mannens PC og vist for retten.

Hun viser til at tiltalte forklarer at han har drevet med dette to-tre timer hver dag i snart fire år.

– Alt i alt mener vi at et riktig straffenivå i denne saken skal være 1 år og 10 måneder. Det er ikke formildende omstendigheter. Fradrag i straffen for erkjent straffskyld, blir fire måneder så vi legger ned påstand om fengsel i 1 år og seks måneder. Vi legger ikke ned påstand om saksomkostninger.

Til fradrag i fengselsstraffen kommer 60 dager som allerede er tilbrakt i varetekt.