Storøvelse utenfor Ålesund

8 fartøy og nær 200 personer deltar i det som er den største øvelsen som Kystverket gjennomfører i år.

ØVELSE, ØVELSE: Aktiviteten til sjøs vil foregå i området ved Breisundet, inn mot Brandal og inn mot Hessafjorden, mens strandaktiviteten vil foregå på Alnes.  Foto: Staale Wattø

Nyheter

Tirsdag og onsdag foregår det en stor oljevernøvelse utenfor Ålesund. Onsdag er hoveddagen for det som skal skje i felt: en såkalt sjøaksjon, med aktiviteter til sjøs og i strandsona på Alnes.

– Dette er den største øvelsen vi har i år, forteller beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket.

Scenarioet er følgende: Tirsdag klokka 11 i Breisundet kolliderer en kysttanker og en tråler. Dette medfører et oljeutslipp på 150 tonn bunkerolje, forklarer Ly.

Stor øvelse

Tirsdagen var øvelsen mest et spill mellom Kystverket og det interkommunale utvalget mot akutt forurensning, som ivaretar den regionale biten og består av medlemmer fra brannvesenet.

En viktig del av øvelsen er å øve på nettopp det samspillet som skal foregå under en større hendelse.

Onsdag fortsetter øvelsen i felt. Da skal oljeutslippet håndteres. For å simulere oljeflak er det popkorn i sjøen. Nærmere 200 personer vil være i sving, får Sunnmørsposten opplyst.

Overvåkningsfly

Det er personell fra Kystverket, fra det interkommunale utvalget mot akutt forurensing i Ålesund (som er personell som til daglig jobber i brannvesenet). Totalt vil det være representanter for fem kommunale brannvesen i aksjon, det er representanter fra Sivilforsvaret, Kystvakta og flere. 8 fartøy er i sving – deriblant kystvaktskipet KV Bergen, 2 av Kystverkets fartøy og en taubåt fra Buksér og Bergings som inngår i den nasjonale slepebåtberedskapen.

I tillegg vil Kystverkets overvåkningsfly LN-KYV gjøre observasjoner fra lufta. I tillegg er her internasjonale observatører til stede. Tre personer fra US Coastguard er her. Ombord på en egen observatørbåt er også en delegasjon på 17 personer fra Myanmar og Mosambik for å følge øvelsen og lære, i regi av et NORAD-program som heter Olje for Utvikling.