Tirsdag og onsdag foregår det en stor oljevernøvelse utenforÅlesund. Onsdag er hoveddagen for det som skal skje i felt: ensåkalt sjøaksjon, med aktiviteter til sjøs og i strandsona påAlnes.

– Dette er den største øvelsen vi har i år, fortellerberedskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket.

Scenarioet erfølgende: Tirsdag klokka 11 i Breisundet kolliderer en kysttankerog en tråler. Dette medfører et oljeutslipp på 150 tonnbunkerolje, forklarer Ly.

Stor øvelse

Tirsdagen var øvelsen mest et spillmellom Kystverket og det interkommunale utvalget mot akuttforurensning, som ivaretar den regionale biten og består avmedlemmer fra brannvesenet.

En viktig del av øvelsen er å øve pånettopp det samspillet som skal foregå under en større hendelse.

Onsdag fortsetter øvelsen i felt. Da skal oljeutslippet håndteres.For å simulere oljeflak er det popkorn i sjøen. Nærmere 200personer vil være i sving, får Sunnmørsposten opplyst.

Overvåkningsfly

Det erpersonell fra Kystverket, fra det interkommunale utvalget mot akuttforurensing i Ålesund (som er personell som til daglig jobber ibrannvesenet). Totalt vil det være representanter for fem kommunalebrannvesen i aksjon, det er representanter fra Sivilforsvaret,Kystvakta og flere. 8 fartøy er i sving – deriblant kystvaktskipetKV Bergen, 2 av Kystverkets fartøy og en taubåt fra Buksér ogBergings som inngår i den nasjonale slepebåtberedskapen.

I tilleggvil Kystverkets overvåkningsfly LN-KYV gjøre observasjoner fralufta. I tillegg er her internasjonale observatører til stede. Trepersoner fra US Coastguard er her. Ombord på en egen observatørbåter også en delegasjon på 17 personer fra Myanmar og Mosambik for åfølge øvelsen og lære, i regi av et NORAD-program som heter Oljefor Utvikling.