Det er gjennom rørleggerfirmaets advokat, Michael Åsheim i Hjelp Forsikring, at rørleggerfirmaet har fremsatt søksmålsvarsel mot Ålesund kommune, avdeling VAR, Bingsa Næring.

Advokaten viser til inngått service- og vedlikeholdsavtale mellom Ålesund kommune og Kjell Wangberg Larsen AS, og at rørleggerfirmaet har opplyst at de uten forvarsel har blitt nektet nødvendig atkomst for å utføre sine oppgaver etter gjeldende avtale, siden slutten av tida rundt månedsskiftet mai-juni.

Årsaken er angivelig at Ålesund kommune skal ha engasjert en konkurrerende virksomhet til samme oppdraget, ifølge advokaten.

Det vises til at det er inngått bindende avtale mellom kommunen og Wangberg Larsen, og som ved eventuell oppsigelse fra kommunens side, tidligst kan bringes til opphør med virkning fra 15. april 2019.

Krever erstatning

Advokaten varsler at rørleggerfirmaet krever fullt vederlag/ erstatning knyttet til alle oppdrag som ikke lar eller har latt seg gjennomføre som følge av urettmessig utestengelse eller annet avtalebrudd fra kommunens side, og ber kommunen om skriftlig bekreftelse på at de vil oppfylle sine forpliktelser og betale fullt vederlag for tapte oppdrag som følge av utestengelse eller avtalebrudd fra kommunens side.

– En forglemmelse

Innkjøpssjef Jonny Indrevåg i Ålesund kommune, har nå sett på varselet om søksmål.

Indrevåg påpeker at den inngåtte service- og vedlikeholdsavtalen gjelder kontroll og vedlikehold av oljeutskillere i Bingsa, for å følge de krav fylkesmannen har satt i driftstillatelsen til Bingsa Næring. Denne tjenesten fra Kjell Wangberg Larsen AS utgjorde i 2017 nær 80.000 kroner pluss moms.

– Da Konserninnkjøp våren 2018 gjennomførte konkurranse om levering av tjenester for spyling og tømming av avløpsanlegg med oppstartsdato i juni, ble service- og vedlikeholdsavtalen med Kjell Wangberg Larsen AS ved en forglemmelse ikke sagt opp. Denne avtalen blir automatisk fornyet med ett år av gangen dersom den ikke skriftlig sies opp tre måneder før utløp av gjeldende avtale. Det er derfor oppstått spørsmål om hvem som skal levere denne tjenesten, forklarer Indrevåg.

– Beklager misforståelsen

– Konserninnkjøp har nå gjort avtale med Norva 24 om at de ikke overtar denne delen av oppdraget før avtalen med Kjell Wangberg Larsen AS går ut den 15. april 2019, siden vi har til hensikt å si opp denne avtalen før den automatisk blir fornyet med ett nytt år. Norva 24 har til nå dato ikke utført oppdrag vedrørende oljeutskillere i henhold til drifts- og vedlikeholdsavtalen. Det er derfor ikke utført arbeid som Kjell Wangberg Larsen AS rettmessig har krav på å utføre. De er velkommen til å avtale med Bingsa Næring videre arbeid i henhold til inngått avtale. Vi beklager misforståelsen som har oppstått, skriver Indrevåg i brevet til advokaten.

– Vil denne saken kunne få noen konsekvenser, slik du ser det?

– Sett fra vår side, så er det ikke gjort noe arbeid som Kjell Wangberg Larsen egentlig skulle gjort, sier Indrevåg.

– Men etter avtalen skulle det ha vært en kontroll i juli, og den kan KWL utføre nå, så det kan ikke få noen konsekvenser slik jeg ser det. Jeg forstår jo at de ønsker å utføre oppdrag de har krav på, og det får de nå, sier Indrevåg til Sunnmørsposten.

– Men hva sier Norva 24 til dette da?

– Norva 24 har en avtale som også innbefatter det arbeidet KWL har, men vi har underrettet dem om at de ikke utfører det arbeidet som KWL har.

Og dette slipper kommunen ifølge Indrevåg å betale seg ut av.

– Dette vil ikke få noen økonomiske konsekvenser. Det er også avtalt, sier Indrevåg.

Innkjøpssjef Jonny Indrevåg i Ålesund kommune beklager misforståelsen. Arkivfoto: Marius Simensen Foto: Marius Simensen