Kvinnelige fiskere får bedre fødselsrettigheter

Kvinnelige fiskere kan nå ta en lengre yrkespause i forbindelse med fødsel, uten at de mister rettigheter som fiskere, har Fiskeridepartementet bestemt.

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

Nyheter

Nærings- og fiskeridepartementets nye regler er laget for å tilrettelegge bedre for kvinnelige fiskere. Regelen innebærer at kvinnelige fiskere både kan ta pause under hele svangerskapet og i en ammeperiode på minst to år etter fødselen.

– De siste årene har antallet kvinnelige fiskere i Norge økt. Da kan vi ikke ha regler som står i veien for at kvinner søker mot den viktigste fremtidsnæringen vi har, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp).

Reglene innebærer også at kvinnelige heltidsfiskere skal bli stående på blad B i fiskermanntallet fra de blir gravide og fram til utgangen av det andre kalenderåret etter fødselen. Det vil si at hvis en kvinne føder i november i år, blir hun stående på blad B ut 2020. Blad B er personer som har fiske eller fangst som hovednæring.

Nærings- og fiskeridepartementet opplyser at de legger opp til at Fiskeridirektoratets høring av deltakerforskriften i 2019 drøfter om tilsvarende endringer bør gjøres for mannlige fiskere i foreldrepermisjon, og for foreldre med syke barn.

(©NTB)

Tagger:
Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Nyheter