Hva mener du om situasjonen? Bruk kommentarfeltet

Bysentrum har i dag tre offentlige toaletter i bruk; ved Paviljongen i gågata, på Lorkenestorget og i Korsatunnelen. For å bruke disse må du ha norske mynter i rette valør tilgjengelig – noe selv de færreste nordmenn har i dag.

Om turistene ikke får vekslet fra euro eller annen valuta i nærheten, eventuelt tatt ut norske penger på annen måte, må de finne andre løsninger for et trengende ærend.

50–100 turister i dokø

Også på kjøpesenteret Kremmergaarden, rett over vegen for cruisekaia, er det myntautomat til toalettene, som er ment for kjøpesenterets kunder.

– Her er det svært stor pågang av turister som vil bruke toalettene. De finner ikke fram til de offentlige toalettene, som ligger litt bortgjemt, forteller Berit Westad ved Kremmergaarden. På dager med flere cruisebåter i byen, kan det være køer på 50–100 turister foran toalettene i kjøpesenteret, forteller hun.

(saka fortsetter under)

Kremmergaarden har planer om å erstatte myntinnkast til toalettene med moderne betalingsløsninger.

Det vil også kunne forhindre at hele køer av mennesker bruker toalettene, mens bare førstemann la på en femmer.

Planlegger oppdatering

Også Ålesund kommune planlegger å oppdatere betalingsordningen for bruk av de offentlige toalettene.

– Vi ser problemet med at betaling med mynt er tungvint og gammeldags. Dessuten fylles myntboksene opp i perioder, slik at man ikke får brukt toalettene. Vi vil nå finne et system der man kan betale med kort eller mobiltelefonen, sier Oddvar Kongsvik, virksomhetsleder i kommunen. Et alternativ kan være å fjerne automater og la det være fri adgang til toalettene, men beholde dagens åpningstider.

Kongsvik oppgir kostnader til investering som en av årsakene til at en løsning ikke allerede er på plass.

(saka fortsetter under)

– Kapasiteten er sprengt

Ved kommunens toalettanlegg på Lorkenestorget er det også dusj og vaskemaskin. Det krever også norske mynter.

– Vi regner med at nytt system er på plass til neste sesong, trolig allerede i løpet av året. Ellers skulle vi gjerne hatt flere offentlige toaletter i bysentrum. Kapasiteten er sprengt, sier Kongsvik.

På grunn av toalettmangel og et stadig økende antall turister, har havnevesenet satt ut egne toaletter ved cruisekaia. Disse kan brukes gratis.

– Vi har denne sesongen økt antall toaletter på vårt område der. Men vi kan ikke bygge nye toaletter på kommunens område, sier markeds- og informasjonskonsulent Synnøve Johnsen i Ålesund havn.

Flere offentlige toaletter, bedre skilting til disse og moderne betalingsløsninger bør på plass snarest i bysentrum, mener hun.

(saka fortsetter under)

Les flere bysaker på vår Ålesund-side

Nytt anlegg i Kremmergaarden?

Også ved Ålesund storsenter er det pågang av turister som ønsker å bruke toalettene. Det får de der gjøre gratis.

– Til tider er det lange køer, noe som kan være frustrerende både for turistene og de øvrige kundene ved senteret, sier senterleder Therese Habostad.

På Kremmergaarden foreslår Berit Westad at de i samarbeid med kommunen og andre kan bygge et nytt og stort toalettanlegg inne i senteret.

– Dette har vi ikke snakket med kommunen om enda, men er noe vi har tenkt kan være bra for byen, sier hun.

Få åpnet

Kommunen har toaletter på østsida av Kremmergaarden, som i dag ikke er i bruk.

– Å få åpnet disse, kunne ha avhjulpet dagens situasjon, mener Westad.

– Toalettkapasiteten for byens mange besøkende er uansett altfor liten. Dette er et stort problem. Vi føler med fortvilte gjester, sier Westad.

Ålesund får i år besøk av over 300.000 cruiseturister og totalt over én million tilreisende.

Hva mener du om situasjonen? Bruk kommentarfeltet