Lørdag formiddag var sentrumsgatene fulle av glade mennesker, da rundt 4.000 møtte opp til historiens første Prideparade i Ålesund.

– Det er fullt forståelig at gatene må stenges for trafikk når så mange folk samles for å gå i sentrum. Dette har byen lang erfaring med i forbindelse med 17. mai. Men hvorfor ble gatene stengt også torsdag, fredag og søndag, da det nesten var helt stille i Kipervika? Det skapte unødvendig irritasjon, og problemer for flere av våre pasienter, forteller Fredrik Skodje.

Bilder han tok fra Apollonia tannklinikk fredag formiddag viser et nesten tomt kvartal. Ingen privatbiler slapp inn i området fra torsdag morgen. Skodje mener det hadde holdt lenge å stenge først fredag ettermiddag, etter arbeidstid, for så å åpne gatene igjen rett etter paraden på lørdag.

– Mange av våre pasienter er eldre, eller de har av andre grunner problemer med å gå langt. De blir vanligvis kjørt av pårørende helt fram til døra, men dette var umulig i dagene under Pride. Folk prøver som oftest å finne løsninger, men det skaper unødvendig stress og irritasjon å komme til stengte bygater, uten å få god informasjon om hva som er alternativ veg. Vi har pasienter som valgte å avlyse timen, og heller komme tilbake etter Pride, sier Skodje.

For mange stengte gater

Han understreker at Pride ikke er det første sentrumsarrangementet som fører til stengte bygater. Båtfestivalen og Matfestivalen har gitt de samme utfordringene med framkommelighet i sentrum før. For ikke å snakke om alt vegarbeidet:

– Jeg tror vi er mange som kjenner en form for stengte gater-slitasje, etter mange år med vedlikeholdsarbeid i sentrum. Noen ganger er det selvsagt helt nødvendig å stenge gatene, men det bør generelt være veldig gode grunner til å stenge et kvartal i flere dager. Dette mener jeg både arrangører av framtidige gatefestivaler og Ålesund kommune, som gir tillatelse til stengte gater, må vurdere mer kritisk i framtida.

– Det er synd hvis noe positivt som en festival oppleves som negativt, fordi arrangementet kommer i vegen for folks behov ellers, sier Skodje.

Arrangøren beklager

– Dette er første gang vi arrangerer Ålesund Pride, og læringskurven er bratt. Sett i ettertid var det nok ikke riktig å stenge gatene rundt Kipervika så lenge, sier Monica Molvær, leder av Ålesund Pride og Ålesund sentrumsforening. Sentrumsforeningen er arrangør av Pride sammen med foreningen FRI Ålesund.

Molvær sier de sendte e-post til alle huseiere og berørte bedrifter i sommer, med informasjon om hva som skulle skje under Pride, inkludert informasjon om stengte gater.

– Vi ser nå at en e-post alene ikke er nok, spesielt ikke når den sendes ut i ferietida. Neste gang kommer vi til å ha mer direkte kontakt med alle berørte parter i forkant. I år ble Ålesund Pride arrangert på veldig kort tid, og alt ble ikke som vi hadde tenkt. Vi hadde forventet at flere skulle ha stand i festivalområdet enn de som kom, og vi hadde planlagt en større gratiskonsert der torsdag kveld som ville ha forsvart at gata ble holdt bilfri. Da dette ikke ble noe av, kan jeg forstå at folk reagerer på at gatene likevel var stengt, sier Molvær.

Hun sier de er i gang med å evaluere årets arrangement, og ønsker alle tilbakemeldinger som kan bidra til forbedring velkomne:

– Ålesund Pride er kommet for å bli. Målet vårt til neste år er å gjøre arrangementet enda bedre, for alle, sier Molvær.