– Vi er i en situasjon der økonomien vår går mye bedre. Jeg vil ikke slå på stortromma og si at nå er vi over alt, men vi ser tydelige forbedringer, sa Erna Solberg da hun møtte næringslivstoppene i Møre og Romsdal mandag kveld.

Som sa at arbeidsledigheten nå er på nivå med 2008, og at man på mange felt ser en mangel på kompetanse.

– Da er det viktig at vi har en felles diskusjon om hvordan vi både sørger for at flere kommer i jobb, og at vi jobber med kompetansen framover, sa Solberg.

Fullsatt sal: Fullsatt sal på Radisson Blu i Ålesund da næringslivstoppene i NHO Møre og Romsdal var invitert til å møte statsminister Erna Solberg. Foto: Marius Simensen

Digitalt etterslep

– Den viser at mange store klarer å omskolere, men at det er et stort etterslep for små og mellomstore bedrifter, sier hun.

Dette var også grunnen til at hun mandag besøkte det nye katapultsenteret ÅKP Blue Innovation Arena.

Virtuell testlab: Statsministeren fikk blant annet en omvisning i en virtuell kopi av den nye hurtigruten som Rolls-Royce bygger, da hun besøkte ÅKP, Foto: Marius Simensen

Senteret er et av fem som er tatt opp i den nasjonale katapultsatsingen, som betyr at de får 20 millioner kroner i året for å bygge opp et digitalt testsenter for den maritime næringa. Her er tanken at særlig små og mellomstore bedrifter, som ikke har mulighet til å utvikle og bygge nytt utstyr i praksis, i stedet kan bygge og teste ut i den virtuelle verdenen.

– Men er man i en verden der man tegner i 2D, da er merkostnadene for å lage virtuelle kopier større. Mitt hovedbudskap er at alle må starte i en virtuell verden, sa Jan Børre Rydningen ved ÅKP.

ÅKP-leder Per Erik Dalen sa at det er en betydelig del som må gjøres for å løfte en del underleverandører.

– Vi må drive en del voksenopplæring i det ganske land, sa Dalen.

Digitalt hjelpeapparat

Testsenter: Erna Solberg besøkte det nye katapultsenteret på ÅKB Blue Innovation Arena. Foto: Marius Simensen

– Det er jo opp til hver enkelt bedrift å gjøre sine investeringer og heve kompetansen, men så skal vi ha et hjelpeapparat, sier Solberg.

– Et testsenter som dette er en viktig del av det. I tillegg er det viktig at vi bidrar med et utdanningssystem. At vi lager mer fleksible etter- og videreutdanninger for fremtiden, sier Solberg til Sunnmørsposten.

– Ikke alle har mulighet til å ta ett år fri fra jobb for å studere, slik mange studier er lagt opp i dag. Dette er vi i gang med å se på i vår kommende kompetansereform, sier hun.

– Få med dem på 45 pluss

Også damer på 57 kan: – Ikke alle damer på 57 sitter og venter på pensjonsalderen. Foto: Marius Simensen

For den digitale utviklinga vil føre til at jobber forsvinner, understreker hun. Samtidig kan ikke bedriftene kun belage seg på å erstatte ansatte med hippe nyutdanna.

– De på 45 pluss skal også med. Da trenger man å løfte de voksnes kompetanse mer, for eksempel med å forstå 3D og hvordan man jobber med det, sier Solberg.

I talen til næringslivstoppene, la hun spøkefult til at det også finnes damer på 57 år som fremdeles er i stand til å lære noe nytt.

Praksisplass ikke nok

For etter besøket på ÅKP, der Solberg blant anna fikk omvisning i den virtuelle laben, hadde NHO Møre og Romsdal invitert ledere i sine medlemsbedrifter til et møte med statsministeren.

Da hadde Solberg ett hovedbudskap: Hun oppfordra flere arbeidsgivere til å tørre å ansette folk som av ulike grunner har falt utenfor arbeidslivet.

– Mange bedrifter vil være hyggelige, og tilbyr gjerne praksisplass. Men om du får fem praksisplasser uten at noen av dem egentlig har bruk for deg etterpå, virker det mot sin hensikt, sier Solberg.

Europa slår sprekker

Regjeringens overordnede prosjekt er det hun kaller et bærekraftig velferdssamfunn.

– Da er det tre ting som er viktige: Økonomisk bærekraft, bedriftene må tjene penger. Miljøets betingelser – at vi oppfyller klimaforpliktelsene våre. Det tredje er den sosiale bærekraften, sa hun, og trakk fram utfordringene med ungdomsledighet og folk som faller utenfor arbeidsmarkedet, som mange land i Europa nå sliter med.

– Da ser vi at samfunnet slår sprekker.

Der må Norge unngå å havne, sa statsministeren.

– Å føle at det ikke er bruk for deg, er noe av det verste en kan gjøre mot et menneske. Nå må vi få flere tilbake. Jeg inviterer dere til denne inkluderingsdugnaden. Vi har et behov for at enda flere av dem som kan jobbe litt, kommer seg ut og faktisk får jobbe.