Mens mange skoler sender elevene på turer til Polen eller London, ønsker lærerne og foreldrene på Kolvikbakken skole å gi elevene en annerledes opplevelse. Mandag ble det kastet loss, og en femdagers reise til Lerwick på Shetland.

Ideen oppstod da en av lærerne seilte med båten til Geiranger, og tenkte at dette kunne være en interessant alternativ skoletur for elevene.

– Så ble det ordnet en avtale med skipet, og nå reiser hele 10. trinnet sammen på tur, forteller Siri B. Mathiesen, en forelder som er med i styret til turkomiteen.

Venteliste

Sunnmørsposten møter Siri og Ann-Kristin W. Årdal, også med i turkomiteen, om bord i Statsraad Lehmkuhl et par timer før det skal kastes loss. De beskriver stemningen som litt «skrekkblandet fryd».

– Rundt 15 elever har meldt avbud – men det gjenstår fortsatt over hundre elever som reiser med båten, så det er få som ikke har ønsket å bli med, forteller Årdal.

For første gang har det vært venteliste med foreldre som ønsker å være med på skoletur. Det synes turkomiteen er veldig hyggelig. Totalt er det 130 fra Ålesund på skipet – seks lærere, 14 foreldre og resten elever.

Hardt arbeid

Det skal også jobbes på skipet. Det skal være tre vaktskift på alle elevene, med firetimers vakter og åtte timer fri.

Turkomiteen har spart i to år for å få til turen, og samlet inn penger gjennom dugnader.

– Det har vært mye entusiasme rundt turen, så det har gått fint, forteller Mathiesen.

Når elevene kommer fram til Lerwick, skal de møte elever fra Anderson High School som de har hatt kontakt med. De antar å være fremme onsdag.

Danske Torben Skov, som er båtsmann og har jobbet på båten siden 2008, garanterer at elevene vil bli sjøsjuke den første tiden. Men det vil gå seg til.

– Det er spennende å ha med elever, men tiendeklassinger er litt mer ustyrlige enn de eldre, sier Torben og ler.

Poenget med å gi elevene en annerledes tur, beskriver Mathiesen og Årdal slik:

– Det blir en helt ny opplevelse som de færreste kan si de har vært med på. Det handler om samhold og teambuilding.