(Rbnett): Styret i Helse Møre og Romsdal valgte i juni å avlyse anbudskonkurransen for bygging av nytt sjukehus for Nordmøre og Romsdal (SNR). To entreprenører hadde levert tilbud, men begge sprengte den økonomiske rammen til prosjektet. Den totale rammen er på 4,3 milliarder kroner, hvorav byggeprosjektet står for den største delen. Prislappen må ned før en kan starte byggingen av det nye sjukehuset.

Fredag inviterte ledelsen i Helse Møre og Romsdal og SNR-prosjektet til informasjonsmøte med de ansatte på sjukehusa i Molde og Kristiansund for å legge fram status for SNR.

– Samme innhold

– Hovedbudskapet i dag var at prosjektet blir gjennomført med det innholdet, de funksjonene og den kapasiteten som er planlagt. Endringene vil være byggmessige, sier prosjektdirektør Helle Jensen i Sykehusbygg til Romsdals Budstikke.

– Vi orienterte våre tilsatte om hva som skjedde i forrige runde, og hvordan vi har arbeidet siden konkurransen ble avlyst. Hovedpoenget i dag var å gjøre de ansatte trygg på at prosjektet blir gjennomført med det innholdet og de funksjonene som er satt og vedtatt i forprosjektet. Forsikre de ansatte om at prosjektet fortsatt har full støtte fra eier og også fra høgere nivå, men samtidig forklare at vi må gå denne ekstrarunden med en ny konkurranse, sier direktør Espen Remme i Helse MR.

Vil spare på bygg

Siden det ble klart at en må i gang med en ny anbudskonkurranse har Helse MR og Sykehusbygg sett på mulighetene for å kutte prislappen på prosjektet. Fredag ble flere konkrete muligheter lagt fram for de ansatte.

Blant dem endringer i bærekonstruksjon, herunder endringer i bredde på bygg og høgde på etasjer, plassering av søyler og så videre. Også muligheten for å endre deler av fasaden og mindre bruk av glass ble presentert. I tillegg la en fram mulige endringer i dimensjonering og plassering av tekniske anlegg som ventilasjons- og gassanlegg og føringsveger for teknisk infrastruktur.

Ny entreprise

I forarbeidet til ny anbudskonkurranse har Sykehusbygg også sett på ny entreprisemodell.

– Hva ønsker en å oppnå med en ny entreprisestrategi?

– Å komme fram til endringer i konstruksjon, bygg og teknisk anlegg som gjør det mulig å lande prosjektet med det innholdet og den kapasiteten som er planlagt innenfor den økonomiske rammen. Slik at en kommer fram til best mulig løsning for å gjennomføre dette prosjektet, sier Remme.

– Valgte dere feil entreprise i første konkurranse?

– Vi kom fram til entreprisemodell gjennom tett dialog, gjennom mange møter med mange forskjellige entreprenører. Vi landet på den modellen vi trodde var den beste for å gjennomføre prosjektet, erfaringen viser at det var den ikke. I etterpåklokskapens lys kan en si at vi valgte feil, det må vi være ærlige på. Samtidig er jeg opptatt av å ikke dvele ved det som har skjedd, men heller se framover og komme fram til den løsningen som lander SNR på best mulig måte.

– Vi har vurdert to forskjellige alternativ, totalentreprise eller flere delentrepriser, sier prosjektdirektør Jensen.

Styret skal velge entreprise den 12. september, mens anbefalingen blir gjort offentlig en uke tidligere.

– Vi har utredet de forskjellige alternativene grundig, og det er det vi vil legge fram for styret i september. Kort forklart vi delentreprisene åpne for en annen type konkurranse hvor byggeprosjektet blir delt opp, mens totalentreprisen nyttiggjør kompetanse hos entreprenøren i større grad.

Utsatt maks ett år

Etter at styret har valgt entreprisemodell vil Helse MR og Sykehusbygg jobbe videre med kontrakt- og konkurransestrategi. Styret får en ny sak på bordet 24. oktober. Deretter blir det utlyst konkurranse.

– Du sa til styret i Helse Møre og Romsdal i sommer at byggestart blir utsatt maks et år. Gjelder det fortsatt i dag?

– Vi tror det. Det kommer selvfølgelig an på valg av entreprise, men ut ifra de alternativene vi har kommet fram til tror vi det er mulig å starte byggingen maksimalt ett år seinere enn planlagt. Det viktigste er å få et prosjekt innenfor budsjett, sier Jensen.

Vil ikke utvide rammen

– Har det blitt vurdert å be Helse Midt-Norge om utvidet ramme til prosjektet, styreleder Ingve Theodorsen?

– Nei, vi forholder oss til den økonomiske rammen vi har fått fra eier. I tillegg viser bærekraftsanalysen at det er der vi bør ligge med tanke på innkjøp av medisinsk teknisk utstyr og vedlikehold og så videre. Hadde ikke direktøren og styret trodd at det var mulig å lande prosjektet innenfor den rammen som er gitt, ville en gått til eier og sagt nettopp det. Den diskusjonen vi har hatt siden sommeren har imidlertid gjort meg bekvem med den rammen som er gitt.

– Har styret fått noe signal fra eier om at det ikke er aktuelt å utvide rammen?

– Den økonomiske rammen har ikke vært et tema i det hele tatt.

Denne saka ble først publisert av Rbnett.