Pedofili-saka:

Ålesunder dømt til fengsel i 21 måneder – anket på stedet

En ålesunder i 70-åra er dømt til fengsel i ett år og ni måneder for spredning av overgrepsmateriale. Det er en strengere dom enn påstanden fra aktoratet.

  Foto: Stig Vågnes

Nyheter

Mannen er funnet skyldig i tiltalen om besittelse, spredning og fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn.

– Han anket dommen på stedet, opplyser mannens forsvarer, advokat Oddvar Aarsæther til Sunnmørsposten.

Aktiv og pågående

Ifølge dommen fra Sunnmøre tingrett har mannen utvekslet overgrepsbilder og videoer med minst 75 personer, samt oppfordret flere av disse til å begå overgrep mot små barn.

Aktor Julie Ulstein i straffesaken mot ålesunder i 70-årene:

Pedofili-saken: Ber om fengsel i ett år og seks måneder

Aktor Julie Ulstein holdt tirsdag sin prosedyre i straffesaken mot ålesunderen i 70-årene. Hun ber retten dømme mannen til ubetinget fengsel i ett år og seks måneder.


– Bevisføringen viser at tiltalte har vært aktiv og pågående i dialogen med kontaktene sine. Tiltalte går rett på sak og setter dagsorden. Han vil vite om kontaktene har små barn. Er svaret bekreftende, kommer raskt oppfordringen om å utnytte barna seksuelt. Viser kontaktene tilbakeholdenhet, gjentar tiltalte budskapet sitt, og han blir bestemt og insisterende. Selv er tiltalte uten hemninger når han beskriver seksuelle preferanser og begåtte overgrep, skriver tingrettsdommer Knut Anders Oskarson i dommen.

Les kommentaren: «Total ansvarsfraskrivelse»

– Samfunnsproblem

Ved straffutmålingen tar retten utgangspunkt i at materiale som fremstiller seksuelle overgrep mot barn er et stort samfunnsproblem.

– For å beskytte barn mot slike overgrep er det nødvendig at det reageres strengt mot den som lager slike fremstillinger og gjør dem tilgjengelig for andre.

Aktor Julie Ulstein la ned påstand om fengsel i ett år og seks måneder, med tre måneders strafferabatt for tilståelse.

– Retten mener at aktors påstand er noe mild. Det mest opprørende ved tiltaltes adferd er, slik retten ser det, hans konsekvente oppfordring til nettkontaktene sine om å begå overgrep mot egne og andres barn. Etter rettens oppfatning kvalifiserer tiltaltes forhold til en fengselsstraff, før eventuelle fradrag, på 2 år og 2 måneder.

– Nødvendig lang etterforskning

Retten er ikke enig med forsvareren når han hevder at saken har fått en sendrektig behandling hos politiet. Det er riktig at det har gått vel 1 år og 10 måneder fra tiltalte ble pågrepet og frem til dom foreligger. Slik retten ser det, kan tidsbruken hos politiet forsvares ut fra sakens omfang og kompleksitet.

– Etter en samlet vurdering er retten kommet til at tiltalte skal idømmes en fengselsstraff på 1 år og 9 måneder. Ved soning fragår utholdt varetekt med 67 dager. Dommen er enstemmig.

Ny runde i lagmannsretten

Mannen har altså anket dommen.

– Han mener straffens utgangspunkt før fradrag er for høyt. I tillegg føler han at han ikke i tilstrekkelig grad har blitt hørt på de formildende omstendigheter i saken, opplyser mannens forsvarer, advokat Oddvar Aarsæther til Sunnmørsposten.Ålesunderens forsvarer:

– Han har aldri misbrukt noen

Forsvarer Oddvar Aarsæther mener hans klient bør få en fengselsstraff på maksimun sju måneder, der deler av straffen gjøres betinget.

 

Dag 2 i retten - den tiltalte forklarer seg:

– Jeg er ikke pedofil. Jeg liker voksne kvinner

Ålesunderen som er tiltalt for spredning av overgrepsmateriale forklarer seg nå i Sunnmøre tingrett.Ålesunder chattet med 75 personer om overgrep:

Etterforskes også for fysisk overgrep

Politiet har ikke funnet noen bevis for at ålesunderen i 70-årene har begått fysiske overgrep i straffesaken som pågår i Sunnmøre tingrett denne uka. Men det er én sak som fremdeles har status som «åpen».Avslørt av politiet:

Ålesundskvinne chattet om overgrep

Under etterforskningen mot en ålesunder kom politiet over en dialog hvor det ble utvekslet overgrepsbilder.

 

Sunnmørsposten avslører:

Tiltalt for besittelse og spredning av grovt overgrepsmateriale: Her er ålesunderens pedofile nettverk

Mandag møter en ålesunder i 70-åra i Sunnmøre tingrett, tiltalt for besittelse og spredning av grovt overgrepsmateriale. Sunnmørsposten har samlet informasjon om personer politiet mener mannen har hatt kontakt med.