Brann i «Langenes» - 18 personer ble evakuert

Brann i fiskefartøyet «Langenes» 79 nautiske mil vest for Sola i Rogaland. Totalt 18 av mannskapet på 20 ble evakuert.
 

Fisketråleren Langenes ved kai i Ålesund ved en tidligere anledning.  Foto: Staale Wattø

Nyheter

Oppdatert onsdag:

Klokka 4 natt til onsdag meldte HRS at kystvaktskipet «Sortland» har begynt å slepe fisketråleren til land.

– Situasjonen om bord er under kontroll. HRS Sør-Norge takker alle som bidro for god innsats, skriver de på Twitter. I morgentimene onsdag ligger tråleren vest for Stavanger.

Onsdag formiddag blir «Langenes» tatt inn i smulere farvann i Boknafjorden, Ben Wikøren, redningsleder ved hovedredningssentralen på Sola. Han forteller at tråleren skal overføres fra kystvaktfartøyet til en slepebåt før den skal oppover til Ålesund for å tas på verksted.

– Er brannen slukket?

– Det vet vi ikke. De har ikke strøm om bord nå, og kan derfor ikke ta lufta ut av maskinrommet. Rommet er fullt av CO2-gass og det farlig å ta seg inn. Foreløpig er brannårsaken ukjent, sider Wikøren.


Dette skjedde tirsdag:

Like før kl 16.00 tirsdag meldte Hovedredningssentralen om en brann i fiskefartøyet «Langenes» 79 nautiske mil vest for Sola. To redningshelikoptre rykket ut fra Sola. Det ble meldt om at det var 20 personer om bord i havaristen.

Rundt 16.45 kom en ny oppdatering fra Hovedredningssentralen om at 14 besetningsmedlemmer var evakuert og blir flydd til Stavanger Lufthavn. Det er ikke meldt om personskader, men det blir foretatt en helsesjekk med ankomst. Det er fortsatt seks personer om bord i Langenes, og det blir gjort fortløpende vurderinger om flere skal evakueres.

Litt før klokka 18 opplyser HRS at redningshelikopteret har returnert, men et fartøy ligger ved båten til kystvakta ankommer stedet i kveld.

- Mannskapet har fremdeles ikke helt kontroll på brannen. Det er fremdeles varmeutvikling fra motorrommet. Båten ligger uten framdrift, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid.

Evakuering

– Et stand by-fartøy ved en nærliggende oljerigg er straks framme hos «Langenes». De vil starte evakuering av mannskap om bord til seg. Første redningshelikopter er framme om 10 minutter, sa redningslederen klokka 16.05.

– Vi har ikke oversikt over brannen, men det brant i maskinrommet. Mannskapet har klart å isolere dette rommet og brukt brannslokkingsapparat. Vi håper at det er kontroll, men man vet aldri med skips- og motorbranner. De kan blusse opp igjen.

Tidligere deleier fra Valderøya

Ifølge redningslederen er båten eid av Engenes fiskeriselskap, og at den er registrert i Ålesund. Nordic Wildfish på Valderøya var deleier i Engenes fiskeriselskap til slutten av 2016, og eide Langenes tidligere.

Engenes fiskeriselskap holder til i Andørjaveien i Engenes, ikke langt fra Harstad, i Troms. Tråleren er ifølge havfiskeriets interesseorganisasjon Fiskebåt 56 meter lang, 12 meter bred og ble bygd i Ålesund i 1986, skriver NTB.

Ifølge Stavanger Aftenblad har tråleren nylig vært på verksted i tre uker.

Tar inn vann

Klokka 19.41 opplyser HRS til NRK Rogaland at båten tar inn vatn og at helikopteret er på veg ut igjen med lensepumpe.

- Jeg vil ikke si at det er dramatisk, men det kompliserer situasjonen, sier Åmlid til NRK.

Båten har heller ikke strøm og trålen ligger ute.

Oppdatering kl. klokka 23.15: Totalt 18 personer er evakuert. To personer er igjen på båten, melder NTB. Ettersom fartøyet har begynt å ta inn vann, forsøker mannskapet på to å berge tråleren ved bruk av lenseutstyr.