Farenivået ved Mannen ble økt til rødt

Beboerne ved fjellet Mannen i Rauma må nok en gang evakueres som følge av store bevegelser i fjellet. Farenivået er økt til rødt.

RAUMA: Beboerne ved fjellet Mannen i Rauma må nok en gang evakueres som følge av store bevegelser i fjellet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

Nyheter

Oppdatert torsdag kl. 07.20: Sjefgeolog Lars Harald Blikra sier til NRK Møre og Romsdal at rasfaren har økt i løpet av natta. Bevegelsene i fjellet er større enn i sommer da det også var rødt farenivå.

Rødt farenivå indikerer ekstrem fare, og det er sjuende gang beboerne ved fjellet Mannen må evakueres. Forrige gang var 10. august, og NVE varslet allerede den gangen at det ville bli flere evakueringer utover høsten.

– Vi ser i kveld at det er såpass stor økning i bevegelsene i fjellet, at vi har hevet det til rødt farenivå, bekrefter geolog Gudrun Majala i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overfor NTB.

Raumabanen stengt

Klokken 23.30 var beboerne evakuert fra området. Operasjonsleder Per Åge Ferstad i Møre og Romsdal politidistrikt opplyser til NTB at det er snakk om ni beboere.

– Vi er der oppe og forvisser oss om at de har forlatt området. Det er i all hovedsak kommunen som ordner med evakueringen, dette er jo så etablert nå, sier operasjonslederen.

Sivilforsvaret er på plass for å holde vakt ved fjellet gjennom natten. Samtidig har politimesteren utstedt ferdsels- og oppholdsforbud.

Dermed er også Raumabanen stengt mellom mellom Bjorli og Åndalsnes.

Meldt mer regn

Majala i NVE sier at fjellet gjennom dagen har reagert selv på små mengder nedbør.

– Det har vært 6,3 millimeter det siste døgnet og 0,3 millimeter den siste halvtimen, sier hun i 23-tiden onsdag.

Det er varslet regn fram til tirsdag, men med noe lavere temperaturer, opplyser NVE i en pressemelding.

Pressekonferanse torsdag

Hastighetene i fjellet er nå over 10 centimeter om dagen i øvre del av Veslemannen og rundt 1,5 centimeter i nedre del. Allerede onsdag ettermiddag hevet NVE farenivået til oransje.

Fra ettermiddagen til kvelden rakk hastigheten å doble seg, og NVE tok derfor ingen sjanser, særlig fordi det begynte å gå mot kveld og natt, fortalte Majala.

I fjor høst forsøkte NVE å pøse på med vann til fjellet i håp om å utløse et ras, men den løsningen har de nå gitt opp. NVE har varslet at de vil holde en pressekonferanse sammen med kommunen klokken 10 på Rauma kulturhus torsdag.