12 steinsprang ved Veslemannen

Kampesteiner dundret nedover fjellsiden ved det ustabile fjellet Mannen i Rauma i Romsdal torsdag. Steinsprangene gjør at man tydelig kunne se støvskyer.

En støvsky ligger i fjellsiden, etter et steinsprang i fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal torsdag ettermiddag. Ni beboere er evakuert som følge av store bevegelser i fjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix 

Nyheter

Det er observert 12 steinsprang ved Mannen i ettermiddag, opplyser NVE torsdag kveld. Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

"Sivilforsvaret observerte totalt 12 steinsprang hendelser i en to timers periode fra kl. 13.45 til 15.47. Etter dette har hastighetene økt både i øvre og nedre del. I nedre del er nå døgnhastigheten 3 cm", skriver NVE i sin rapport.

– Til tross for lite nedbør fortsetter de store bevegelsene, og nedre delen er blitt mer ustabil, skriver de videre.

– Slike steinsprang er ganske vanlig ved økt bevegelse i et fjellparti – og ikke uventa, sier vakthavende geolog Ingrid Skrede hos NVE til Sunnmørsposten.

Geolog Lars Harald Blikra er overraska over de store bevegelsene i fjellet etter såpass lite nedbør.

Umulig å vite når

Det er fortsatt umulig å si når et ras vil gå og hvor store bevegelsene må være og hvor mye nedbør som må komme for at det skal skje. De stupbratte delene av Veslemannen gjør det umulig for NVE å gjøre eksakte beregninger. Men akselerasjonen gir gode indikasjoner.

– Når hastighetene er så store som nå, er det stor fare for ras. Samtidig har det vært relativt konstant hastighet de siste timene, så vi forventer at vi vil se enda en økning i hastighetene før raset går, sier Lene Kristensen.

Selv om prognosene er usikre, er det varslet mer nedbør de kommende dagene, både som regn og snø. Ettersom selv små nedbørsmengder fører til kraftige bevegelser, velger NVEs geologer å opprettholde det røde farenivået inntil videre.
Veslemannen i Romsdal: Øvre del har beveget seg ca. 7 meter siden 2014

Veslemannen i Romsdal: Øvre del har beveget seg ca. 7 meter siden 2014

Til sammen sju ganger har NVE varslet ekstrem rasfare ved fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen. Nå håper «alle» at raset skal gå.