Fortsatt store bevegelser i Mannen – rødt farevarsel opprettholdes

Det røde farevarselet opprettholdes etter nye steinsprang i Veslemannen, men bevegelsene har avtatt. Ordfører frykter at det blir en lang høst for beboerne på stedet.

Videostrøm produsert av NRK Møre og Romsdal.

En støvsky ligger i fjellsiden, etter et steinsprang i fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal torsdag ettermiddag. Ni beboere er evakuert som følge av store bevegelser i fjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix 

Fakta om fjellet Mannen
  • Fjellet Mannen er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes.
  • Mannen er en del av det 3 kilometer lange Børa-Mannen-komplekset.
  • Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.
  • Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.
  • NVE har forsøkt å fremprovosere et ras ved å pumpe vann ned i fjellsprekken, uten å lykkes.
  • I oktober i 2014 ble flere hus og fritidsboliger under fjellet evakuert i en periode. Geologer fryktet da at det store raset skulle skje, men det ustabile fjellpartiet roet seg.
  • Også i september 2015, august 2016 og oktober 2017 var det evakuering da farenivået ble hevet til rødt.
  • Siden høsten 2014 har beboere under fjellet blitt evakuert ti ganger. Geologer har fryktet at det store raset skulle gå, men det ustabile fjellpartiet har roet seg hver gang.
Nyheter

I en pressekonferanse i Rauma fredag klokka 10 fortalte sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE at et par tusen kubikkmeter masse raste ut under steinraset torsdag.

Det var en del av det øvre området som raste ut, dette har igjen ført til lavere trykk nedover som Blikra mener har dempet bevegelsen i fjellet. Mindre nedbør enn forventa har også bidratt til å dempe bevegelsene.

Likevel er rasfaren så stor at geologene opprettholder rødt farenivå. Geologene i NVE skal ha et nytt møte kl. 14 og det er meldt om ny pressekonferanse kl. 18 i Rauma kulturhus.

Følg Veslemannen direkte

Her kan du følge det rasfarlige fjellpartiet i Romsdalen direkte. Videostrømmen er levert i samarbeid med NRK Møre og Romsdal.


Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, sier til NRK Møre og Romsdal at han frykter det kan bli en lang høst for beboerne under det rasfarlige fjellet om farenivået nå nedjusteres.

– Vi frykter det kan bli mye fram og tilbake om farenivået igjen blir nedjustert, sier Hustad.

Fremdeles betydelige bevegelser

– I etterkant av de mange hendelsene i går ettermiddag har bevegelsene i fjellet avtatt en god del. Det mest aktive området i øvre del raste ut i går. Det har i løpet av det siste halve døgnet kun vært noen få steinsprang fra området, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en oppdatert dagsrapport klokken 10 fredag.

Men det er fremdeles betydelige bevegelser i fjellpartiet, og det røde farevarselet opprettholdes etter nye steinsprang fredag morgen.

– Døgnhastighetene i øvre del er nå 6 til 10 centimeter. I nedre del ligger døgnhastigheten på 8–9 millimeter i døgnet, opplyser NVE.

Steinsprang natt til fredag

Tidlig fredag morgen meldte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at situasjonen i fjellet ikke hadde roet seg.

– Det er fortsatt urolig, men ikke like mye som det var i går. Nå ligger hastighetene på mellom 20 til 30 centimeter i døgnet i det øvre området, mens det er om lag én og en halv centimeter i det nedre området, sier regionsjef Brigt Samdal i NVE region Vest til NTB like etter klokken 7 fredag morgen.

Natt til fredag gikk det nye steinsprang i det ustabile fjellpartiet.

– Det gikk et steinsprang omtrent 00.45 i natt. Det er litt vanskelig å bedømme størrelsen på det, ettersom det var midt på natten, men det er snakk om enkeltblokker som løsnet nedover fjellsiden, sier Samdal.

Samdal sier det er vanskelig å spå hva som vil skje i løpet av dagen, men sier møteaktiviteten blir høy fredag hos NVE.

– Nå skal vi snart ha morgenmøte og få en litt oppdatert oversikt over situasjonen, så får vi se hvordan det går videre utover dagen, sier han.

Mindre regn

NVE hevet skredfaren til rødt nivå onsdag kveld, og dette ble opprettholdt i siste statusrapport torsdag kl. 18. Gjennom dagen torsdag ble det meldt om flere steinsprang i fjellet og det ble altså meldt om ett steinsprang natt til fredag.

Da har ifølge NRK Møre og Romsdal det regnet mindre natt til fredag så har farten i fjellet avtatt noe, sammenlignet med dagen før.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal. Første gang det ble meldt om ekstrem rasfare og evakuering, var høsten 2014. Siden da har fjellet flyttet seg omlag sju meter i øvre del og beboerne i området har blitt evakuert sju ganger.

Sunnmørsposten følger saken.

Steinsprang og støvskyer ved Mannen – Rødt farevarsel opprettholdes

Det røde farevarselet opprettholdes etter tolv steinsprang fra fjellsiden ved det ustabile fjellet Mannen i Rauma i Romsdal torsdag.

Veslemannen i Romsdal: Øvre del har beveget seg ca. 7 meter siden 2014

Veslemannen i Romsdal: Øvre del har beveget seg ca. 7 meter siden 2014

Til sammen sju ganger har NVE varslet ekstrem rasfare ved fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen. Nå håper «alle» at raset skal gå.