Amerikanere kommer til Norge og Ålesund for å lære om ferjer og havneindustri

Grønne løsninger for havner er sentralt når handelsdepartementet i Washington og havnemyndighetene i Seattle besøker Norge denne uka. Torsdag er USA-besøket i Ålesund.

Delegasjonen fra Washington State Department of Commerce og Port of Seattle fikk teste den nye elektriske ferjen som skal settes i drift mellom Sandvikvåg og Husavik i Hordaland. 

Nyheter

Delegasjonen fra USA besøker Bergen, Oslo, Trondheim og Ålesund for å se på løsninger som kan gjøre amerikanske havner grønnere og mer innovative. Det opplyser Innovasjon Norge i ei pressemelding.

– Norge er ledende innenfor maritim digitalisering og lavkarbonløsninger, og en veiviser for Washingtons strategi. Vi gleder oss til å utforske nye partnerskap, sier Brian Bonlender, direktør for Washington State Department of Commerce.

Knytte kontakter

Amerikanerne skal møte lokale myndigheter, bedrifter og klynger for å få et innblikk i Norges arbeid med å skape vekst og innovasjon i maritim sektor. De vil lære om Norges klyngesamarbeid og oppleve norske produkter og løsninger som kan være relevante i USA.

– Besøket gir norske selskaper mulighet til å knytte kontakter som potensielt kan lede til samarbeid mellom amerikanske myndigheter og innovative norske teknologibedrifter, sier Inger Solberg, direktør for bærekraft i Innovasjon Norge.

Elferjer

Tirsdag besøkte amerikanerne Stord. Her dro de til Jektavik ferjehavn for å se på induksjonslading av ferjer og andre fartøy. Hordaland fylke har vedtatt at alle fylkesferger skal gå på strøm innen 2020, og delegasjonen fikk teste el-ferjen MF Husavik fra Sandvikvåg til Husavik.

– Norge har en ambisiøs plan for elektrisk ferjedrift, og vi har kompetansen og teknologien som gjør det mulig. Det at Washington og store havnebyer som Seattle, som har en lang tradisjon innenfor maritim industri, begynner å se til Norge for å finne nye, grønnere og bedre løsninger bidrar til å sette oss på kartet. Det viser seg at det lønner seg å gå foran og satse på nye og mer miljøvennlige løsninger, sier Tor Leif Mongstad i Havyard, som har bygget flere av de elektriske ferjene som Fjord 1 opererer i Hordaland.

Delegasjonen er i Ålesund på torsdag, Ulstein og Stadt er blant bedriftene amerikanerne besøker.