Siste finish: - Dette passer! Arne Inge Oksnes er godt fornøyd med at kjolen sitter på. Snart får Ann Wamboi sin Arnold.  Foto: Staale Wattø

Arne Inge Oksnes og Gunnar Hamnøy i Nairobi:

Bryllup i slummen – med kjoler fra Ålesund

Det begynte som et spontant innfall da Gunnar Hamnøy var i kenyansk barnedåp. Nå er det like før det braker løs med stor brullypsfest for fire par.

– How many will come? Many, many!

Doreen Kanaely fra Heart 2 heart ler.

Det er det nærmeste vi kommer et svar på det spørsmålet. Nøyaktig hva som venter oss som aldri har deltatt i et kenyansk bryllup før, er vi ikke heilt sikre på, men noe vet vi: det blir musikk og dans, det blir mat og en stor bryllupskake, og det blir altså mange, mange gjester når familie, venner, naboer og menigheten forøvrig er invitert til fellesbryllup i den lutherske kirka i Kawangare-slummen utenfor Nairobi.

Ikke minst brudekjoler og dresser fra Oksnes  – den tradisjonsrike brudebutikken i Ålesund sentrum.

Fletter: Mange hjelpere trår for å stelle håret til Ann Wamboi. Bak f.v. Sofie Karubo, Elizabeth Aluta, Caroline Nyagoha, Durcas Rutto og Josephine Sakwa.   Foto: Staale Wattø

Rørt etter dåp

– Vi hadde aldri drømt om at vi skulle ha et stort bryllup. Det ser vi på TV, men det har ikke vært mulig for oss, sier Bernard Kiriago Achiki. Han og Violet Kahendi har tre barn. Eldstemann på 14 er psykisk utviklingshemmet. Yngstemann er ett.

Snart er de altså offisielt gift.

– Bryllup her er noe som blir sett på som luksus. Det er ikke en prioritet, forklarer han.

- Hvordan vi møttes? Violet og Bernard bryter ut i latter. Mye vann har rent under broa siden Bernard sa hei til den vakre, smarte kvinnen som var på tilfeldig besøk hos en nabo. – Første gang han fridde sa jeg nei, forteller Violet. De tilhørte ulike stammer, men Bernard gav seg ikke. – Til slutt så jeg at han var en god mann.   Foto: Staale Wattø

Så hvordan kom dette i stand?

Det noe «tullete innfallet» får Gunnar Hamnøy da han deltar i en barnedåp i mai. Bernard og Violet er ett av de nybakte foreldreparene i kirka den dagen som må svare nei da pastoren spør om de er gift.

Det rører Gunnar Hamnøy, daglig leder for organisasjonen NSP-Aid. Via den lokale samarbeidspartneren Heart 2 heart støtter de prosjekter for rundt 1000 barn i Kiberia- og Kawangare-slummen, blant anna lørdagsskole og matutdeling ved den lutherske kirka.

Fletter: Arbeidet med håret kan ta mange timer.  Foto: Staale Wattø

Nå får Hamnøy lyst til å gjøre noe for de ugifte foreldrene. Han bestemmer seg for å ordne bryllup.

ID-papirer og familietrøbbel

I Ålesund er ikke Arne Inge Oksnes sein å be.

Dermed begynner ballen å rulle. Parene som var i kirka denne dagen blir kontakta. Noen nye kommer til og spør om å få være med. En stund ligger det an til massevielse for ni par, men ikke alt går etter planen.

– Det var ikke mulig å få til for alle, noen hadde enten problemer med ID-papirer fra myndighetene, som tar tid og koster penger, eller med familie og krav om medgift, forteller Mary Oruko Eliaika i Heart 2 heart.

Parene og hjelpere: Alle par og hjelpere er klare for bryllupsfesten.  Foto: Staale Wattø

For fire par klaffa det imidlertid. Nå går brudgommer og bruder i tur og orden inn for å prøve dressene og kjolene som Arne Inge Oksnes har tatt med i kofferten etter tilsendte mål. Til slutt kan han lykkelig kostantere:

– Alt passa!

Mat, kjoler og kyr

Bryllupskjolene er til låns, etterpå skal de gå til organisasjonen Heart 2 heart. Som totalt har fått oppunder 30 kjoler av Oksnes.

Kyr: Arne Inge Oksnes har kjøpt to kyr som Arnhold Kadenge skal gi i medgift til konas familie. Her er han med seks måneder gamle Blessing.  Foto: Staale Wattø

Planen er å starte brudesalong for å skape arbeidsplasser og tjene penger til inntekt for arbeidet i slummen.

En av Hamnøys sponsorer stilt 100.000 shilling - rundt 8000 kroner - til disposisjon til mat til festen. I tillegg har familiene til brudeparene gått sammen og samla inn penger til en kake, og når pengene ikke strekker til, sier Hamnøy ja til å legge ut for resten - 4.000 shilling.

Mens Arne Oksnes har sagt seg villig til å betale for to kyr for medgift som familien til den eine bruda krever.

Moral

Beløpene er nok beskjedne i forhold til de fleste norske bryllupsbudsjetter, men i slummen tilsvarer beløpene store summer.

– Dere har jo mange andre prosjekter gående. Hvorfor støtte et bryllup?

– Det er jo godt for folk å få orden på ekteskapet sitt, mener Hamnøy.

– Dette setter fokus på ekteskapet som en ordentlig ramme for familier og for barn som vokser opp.

Også Mary mener bryllupet for de fire parene vil få positive konsekvenser både i samfunnet og for parene.

– For parene gir det å være offisielt gift større respekt i familien, sier hun.

Bernard Kiriago Achiki og Violet Kahendi sier at dåpen i vår snudde livet deres på hodet.

– Dette er et mirakel for oss, sier Bernard.


Sunnmørsposten i Kenya
  • Sunnmørsposten har en rekke ganger omtalt prosjektene til Gunnar Hamnøy og North-South Partnership Aid.
  • NSP-Aid driver en veldedige prosjekter i Kenya og Etiopia- med støtte fra private givere og bedrifter.
  • Blant anna skal de bygge en barnelandsby for 1000 barn utenfor Voi, med støtte fra fire videregående skoler på Sunnmøre.
  • Journalist Sofie Svanes Flem og fotograf Staale Wattø er nå i Kenya for å få se noe av arbeidet som gjøres.
  • Les alle sakene her: https://www.smp.no/tema/Sunnmørsposten_i_Kenya