Sævik mener Hareide må gå av

Herøy-reder og KrF-er Per Sævik er sterkt kritisk til partileder Knut Arild Hareides venstresving for partiet.

Herøy-reder og tidligere stortingsrepresentant for KrF, Per Sævik, er sterkt i mot at partiet går til venstre.  Foto: Staale Wattø

Historisk: Det var historisk sus over talen KrF-leder Knut Arild Hareide holdt til sentralstyret fredag. foto: Scanpix.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Nyheter

– Jeg har tilhørt KrF i alle år, i det som nesten er et ekteskap, men nå tester Hareide smertegrensen for hva jeg kan godta som medlem, sier Sævik til Dagens Næringsliv.

Han mener Hareide selv har skapt den håpløse situasjonen KrF står i gjennom en feilslått strategi gjennom flere år.

– KrF-ere langs kysten fra Agder til Sunnmøre lener seg mot høyresiden, mens mange sentrale tillitsvalgte har gått mot venstre. Det Hareide har gjort nå er radikalt, men et naturlig sluttpunkt for en lang prosess, sier Sævik.

Som ikke tror Hareide kan fortsette som partileder dersom partiet går for et samarbeid med den sittende regjeringen.

– Jeg så landsstyretalen, og med den tiraden han hadde mot Frp, kan jeg ikke skjønne at Hareide kan gå i forhandlinger med Siv Jensen og Erna Solberg hvis partiet velger høyresiden, sier Sævik.

Også fiskebåtreder og KrF-er Inge Halstensen fra Austevoll advarer i klare ordelag mot Hareides ønske om et samarbeid med Ap og Senterpartiet.

– Jeg er medlem av partiet i dag, og har vært det i 50 år. Det blir vanskelig å fortsette med den ferden Hareide legger opp til. Da er det greie alternativer på borgerlig side. For meg vil Høyre være et naturlig valg, sier Halstensen.