Ny evakuering: Flere ras fra Veslemannen

Politiet i Møre og Romsdal opplyser at det er iverksatt evakuering på grunn av skredfare og bevegelser i fjellpartiet over Lyngheim i Romsdalen.

Fjellpartiet er et av de mest overvåkte i landet og kontrolleres nøye av geologer i NVE. At fjellpartiet før eller senere kommer til å falle er ekspertene enige i, spørsmålet er bare når dette kommer til å skje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix 

Nyheter

Oppdatert onsdag kl. 07: I øvre del av fjellpartiet var farten på bevegelsene rundt 40-50 centimeter rundt midnatt, men har avtatt noe utover natta, ifølge NRK Møre og Romsdal. Geolog Lene Christensen forteller at i nedre del har bevegelsene vært ganske store. Det har gått flere steinsprang i natt. Selv om det er mindre nedbør i området, er det mye snø på fjellet, og når den smelter kan den også påvirke bevegelsene i fjellet.

NVE har meldt om pressekonferanse i Rauma onsdag klokka 10.Ny evakuering tirsdag

- Med hjemmel i Politilovens paragraf 27 gis det ordre om ferdsels- og oppholdsforbud i området sør- vest til fjellpartiet Mannen, skriver politiet på Twitter klokka 17.31 tirsdag.

Tirsdag kveld gikk det flere større ras fra fjellpartiet.

Bevegelsene i fjellpartiet har vært stabile de siste dagene, rundt 10 cm pr. døgn i det øvre området og 1-1,5 cm pr. døgn i det nedre frontpartiet, ifølge NVE. Det har vært relativt kaldt og det ligger mye snø i fjellet.

- Det er nå blitt mildere og det er begynt å regne. Samtidig har hastigheten i øvre delen av fjellpartiet økt til om lag 20 cm/d, og til 1-3 cm/døgn i nedre frontparti. Enkelte mindre partier i midtre delen viser også økte bevegelser, sier vakthavende geolog i NVE,  Ingrid Skrede.

Frem til midnatt i dag er det meldt 13-20 mm nedbør som regn og sludd. Det er stort sett meldt positive temperaturer i dagene fremover, og til sammen vil dette kunne føre til et stort tilsig av vann i fjellet, som kan føre til ytterligere øking av bevegelsene. På bakgrunnen av dette hever NVE farenivået for Veslemannen fra oransje til rødt.

NSB melder at strekningen Dombås-Åndalsnes er stengt for togtrafikk. Årsak: Fare for ras.

- Du må regne med forsinkelser og innstillinger, skriver de på sine nettsider.

Veslemannen i Romsdal: Øvre del har beveget seg ca. 7 meter siden 2014

Fakta:

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen (utenom Veslemannen) er noen få cm i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg 2,4 meter den siste måneden.

Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3, noe som utgjør rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.