Oransje farenivå ved Mannen

Nok en gang skrur geologene opp farenivået for utsatte fjellpartiet ved Mannen.

Fjellpartiet er et av de mest overvåkte i landet og kontrolleres nøye av geologer i NVE. At fjellpartiet før eller senere kommer til å falle er ekspertene enige i, spørsmålet er bare når dette kommer til å skje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix 

Nyheter

– Bevegelsene i fjellpartiet har vært stabile de siste dagene, rundt 10 cm pr. døgn i det øvre området og 1-1,5 cm pr. døgn i det nedre frontpartiet. Det har vært relativt kaldt og det ligger mye snø i fjellet, opplyser NVE.

Hastigheten har økt

– Det er nå blitt mildere og det er begynt å regne. Samtidig har hastigheten i øvre delen av fjellpartiet økt til om lag 15 cm/d. Enkelte mindre partier i midtre delen viser også økte bevegelser mens bevegelsene i nedre delen fremdeles er uendret.

Det er ventet 19-28 mm nedbør som regn og slutt, og plussgrader framover. NVE mener at dette vil kunne føre til et stort innsig av vann i fjellet, som kan føre til økte bevegelser.

Derfor hever NVE farenivået for Veslemannen fra gult til oransje. Blir farenivået rødt, kan det bli tiende gang beboerne under fjellet blir evakuert siden 2014.

Veslemannen er den aktive delen av det ustabile fjellpartiet Mannen.

– Mens de årlige bevegelsene i Mannen (utenom Veslemannen) er noen få cm i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg 2,4 meter den siste måneden. Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3, noe som utgjør rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.