Reiten lanserer et tredje alternativ for KrF før skjebnevalget

Kristelig folkeparti trenger ikke velge mellom høyre og venstre i norsk politikk, mener Møre og Romsdal-representant Steinar Reiten.

Utydelige: – Velgerne oppfatter oss som utydelige, sa KrFs Steinar Reiten etter at en meningsmåling i august viste at kun fire prosent av velgerne i Møre og Romsdal sier de vil stemme KrF.  Foto: Staale Wattø

Nyheter

Spørsmålet som preger norsk politikk denne høsten er om Kristelig folkeparti, som ligger «på vippen» i Stortinget, skal støtte dagens Høyre-ledede regjering, eller sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet etablere en ny regjering. Partiet er delt i spørsmålet og har de siste årene stått uten regjeringsmakt, men stemt med Høyre i viktige saker.

Reiten er en av to stortingsrepresentanter som tar til orde for at partiet fortsetter som i dag, hvor de altså står utenfor regjeringa. Det melder VG.

Reiten frykter sentrum blir utradert

Steinar Reiten (KrF) vil helst holde partiet utenfor både en Høyre-regjering og Ap/Sp-samarbeid. Men blir han tvunget til å velge, er han ikke i tvil om hvor han lander.


Konstruktivt opposisjonsparti

Steinar Reiten og Hans Fredrik Grøvan sendte mandag følgende forslag til KrFs sentralstyre:

«Dagens parlamentariske situasjon innebærer at KrF fortsatt bør være utenfor regjering. KrF fortsetter å være et konstruktivt opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak.

Vi forutsetter at denne opposisjonstilværelse innebærer at dagens regjering fortsetter, og at KrF markerer seg som et kristendemokratisk sentrumsparti på den ikke-sosialistiske side.»

Fylkesleiar: – Trur Møre og Romsdal vil tape enormt om vi går til venstre

Randi Walderhaug Frisvoll vil gå til Erna og trur partiet i heimfylket vil tape stort, om dei følgjer partileiarens råd.


Halve stortingsgruppa til KrF sier nei til Hareides veivalg

Det er høyst uklart hvilken vei KrF vil velge videre. Halve stortingsgruppa sier nei til partileder Knut Arild Hareides råd om samarbeid med venstresiden.


Nedgang på målingene

Forslagsstillerne er dermed uenig med partileder Knut Arild Hareide som mener det er på tide at partiet tydelig velger side. KrF gjorde et dårlig stortingsvalg i 2017 og har i etterkant hatt en negativ utvikling på meningsmålingene.

Partiet skal ta stilling til regjeringsdeltakelse i et ekstraordinært landsmøte 2. november. Forslaget fra Reiten og Grøvan er sendt til KrFs sentralstyre, slik at det kan behandles på de ekstraordinære fylkesårsmøtene som skal holdes opp mot landsmøtet.

– Vi oppfattes oss som utydelige

KrFs Steinar Reiten mener at partiets problem er at velgerne ikke skjønner familiepolitikken.