Advarer mot overpris på elbiler

Den store etterspørselen etter elbiler åpner for spekulanter, hevder NAF. Nå advarer bilorganisasjonen mot å betale overpris.
Nyheter

– Det er allerede flere eksempler på at Hyundai Kona legges ut til salg for opp mot 100 000 kroner mer enn listepris.  Disse ekstrapengene på toppen av nybilprisen, kan være tapt når bilen skal selges om noen år, advarer Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

30.000 i kø

Ventelistene er lange på ny elbil. Over 30 000 står i kø på de modellene som kommer i tiden fremover. Er du ikke på lista kan du i verste fall vente opptil to år for de mest populære modellene. Enkelte av de heldige som har vært tidlig på listene, ser nå mulighetene til å tjene penger på dette, ifølge NAF.

– Vi advarer mot å hoppe på og betale overpris for en elbil, sier Sødal. –  Om noen år, når bilene rulles ut i stadig større grad, vil prisene normalisere seg. Skal man da selge bilen videre, kan man komme til å tape pengene man betalte ekstra. For bruktbilprisen vil beregnes ut fra nybilprisen, ikke hva den enkelte ga, fortsetter han.

- Markedet vil normalisere seg

– Om det er økonomi som er motivasjonen for å kjøpe elbil, skal man kjøre veldig mye for å tjene inn 100 000 kroner. Det kan lønne seg å ha is i magen og kjøre bensin- eller dieselbilen litt til. Du får tross alt mange bompasseringer og liter drivstoff for den summen.

Sødal viser til at bilprodusentene har varslet at om to til tre år vil familie-elbilene med lengre rekkevidde komme på markedet. Da kommer bilene med god rekkevidde og plass til en fornuftig pris.

– Vi er i en overgang før markedet vil normalisere seg. I mellomtiden gjelder det å tenke seg nøye om. Er du bestemt på å kjøpe elbil nå, så gå for en av aktørene som kan levere raskt. Det er ingen grunn til å tape mer penger enn nødvendig på bilkjøpet, sier han.