Analytiker: – Børsnedgangen kan bli på over 10 prosent

Analytikere tror børsene kan falle kraftig de neste ukene før det blir bedre. På lengre sikt kan det imidlertid bli enda verre.

Oslo Børs faller torsdag etter kraftig nedgang på børsene i USA og Asia det siste døgnet.  Foto: NTB scanpix

Børsene i Asia og USA har falt kraftig det siste døgnet. 

Nyheter

– Dagen på Oslo Børs vil nok ende ganske rødt, sier seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea.

Etter noen få minutters handel torsdag morgen hadde Oslo Børs falt med 3,64 prosent. Videre utover dagen har fallet ligget på rundt 3 prosent. Det kommer etter at børsene i Asia og USA falt kraftig onsdag og torsdag.

Oslo Børs gikk ned 2,6 prosent torsdag

Etter store børsfall både i USA og Asia fulgte hovedindeksen på Oslo Børs etter og endte ned 2,6 prosent til 890,91 poeng i torsdagens handel.


Sigrid Wilter Slørstad er klar på at fallet på børsen kan ende i en korreksjon.

– Det kan komme til å falle videre utover uken til en nedgang på mer enn 10 prosent, sier hun.

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs sier at det er sjelden at man ser et så stort kursfall på hovedindeksen.

– Vi må helt tilbake til 2016 for å finne en dag med et så stort fall, sier han.

Kraftig oppgang i år

Det brede fallet på verdens børser kommer etter kraftig oppgang hittil i år. Siden januar har Oslo Børs steget med over 9 prosent og satt en rekke rekorder, anført av en høyere oljepris.

– Hittil i år er Oslo Børs en av verdens sterkeste, og det er ikke unaturlig at det kommer en nedtur etter en periode med så lang oppgang. Vi blir litt bortskjemte med så få regnværsdager, sier Aase.

Verdens børser faller

Pilene peker rett ned på verdens børser etter en av de verste dagene på Wall Street på måneder. Ekspertene sier det kan være starten på en større korreksjon.


Sigrid Wilter Slørstad mener at det ikke er noe ved norsk økonomi som gjør at Oslo Børs nå faller. Hun tror også at børsene i Norge og internasjonalt opp skal opp i løpet av den neste måneden.

– Det er ikke noe spesifikt som skjer i Norge som tilsier en større nedtur på Oslo Børs. Oslo reagerer på det som skjer i globalt, selv om fallet i Europa foreløpig er litt mindre enn i Oslo, sier Slørstad.

Frykt for økt rente i USA

Seniorstrategen i Nordea trekker fram handelskrigen mellom USA og Kina og heving av renten i USA som årsaker til at børsene nå faller.

– Den amerikanske sentralbanken hevet renten igjen i slutten av september. Samtidig har det kommet sterke indikatorer som fyrer opp under en overoppheting av amerikansk økonomi, og det kan føre med seg enda høyere renter. Det kan ramme aksjemarkedet fordi selskapenes gjeldsbyrde blir hardere, og dermed også inntjeningen, sier Slørstad.

Hun trekker også fram at det er de IT-tunge børsene i Asia som falt mest i løpet av torsdagen.

– Det er et kraftig fall i IT-sektoren. Shenzhen-børsen i Kina falt for eksempel med godt over 6 prosent, mens fallet var langt lavere på børsene med færre IT-selskaper.

Slørstad understreker også at markedet ofte blir mer volatilt etter lange perioder med oppgang.

– Det har nesten ikke vært svingninger den siste tiden, så det er ikke unormalt at investorer ønsker å ta profitt etter en slik stigning.

Kan få kraftig fall neste høst

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets tror at aksjemarkedet går noen urolige uker i møte, med opp- og nedturer.

– Markedet er dyrt, og det er ikke unaturlig med korreksjoner. Denne korreksjonen vil nok gi seg i løpet av et par uker, men det er en risiko for at dette er begynnelsen på et langt børsfall, sier han, og fortsetter:

– Vi skal nok se nye høyder på børsen igjen. Det er likevel ikke så mye oppside igjen å ta av, men ganske stor nedside. Selv om nedgangen gir seg snart i denne omgang, kan dette være den siste korreksjonen før et stort fall. Neste høst kan det bli ordentlig urolig.

Oppdatering: Oslo Børs endte dagen ned 2,6 prosent til 890,91 poeng