Veslemannen:

Fortsatt rødt farenivå - bevegelsene i fjellet toppet seg i natt

Bevegelsene i det rasfarlige fjellpartiet økte søndag kveld etter at det regnet tidligere på dagen.

Veslemannen: Mannen sett fra parkeringsplassen under Trollveggen. Gult omriss viser det ustabile fjellpartiet Mannen. Bevegelsene innenfor dette området er lave, inntil et par cm pr år. Unntaket er Veslemannen (rødt omriss) hvor bevegelsene i den mest aktive delen er flere meter i året (merket 1 på fotoet). Punkt 2 viser «Spiret», som danner frontpartiet av Veslemannen. Der er bevegelsene lavere, som regel mindre enn én cm pr døgn. Foto/illustrasjon: NVE 

Nyheter

NVE opprettholder rødt farenivå for fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen. Det meldte NVE i ei pressmelding mandag morgen.

- Bevegelsene økte markant i går kveld på grunn av nedbør i form av regn foregående timer. Hastigheten nådde et maksimum mellom klokka to og tre i natt. Etter dette har hastigheten avtatt, men er fortsatt høy. Døgnhastigheten ligger nå rundt 25-50 centimeter per døgn i de øvre, mest aktive områdene, og 4-6 centimeter per døgn i den nedre fronten, sier Gudrun Dreiås Majala, geolog i NVE.

Følg Veslemannen direkte

Her kan du følge det rasfarlige fjellpartiet i Romsdalen direkte. Videostrømmen er levert i samarbeid med NRK Møre og Romsdal.


Venter at snø skal smelte

Det ble søndag registrert 14 millimeter nedbør, og reaksjonen i fjellet skjedde 4-5 timer etter at det begynte å regne, skriver NVE i pressemeldinga. Noe av nedbøren har kommet som snø, som forventes å smelte i løpet av dagen. Ifølge yr.no er det ikke meldt om nedbør i området mandag eller tirsdag.

I en pressekonferanse tirsdag morgen sa geolog Gustav Pless i NVE at hastigheten som ble målt natt til søndag er noe av det raskeste som er registrert. Hastigheten var på det meste 100 centimeter i døgnet i øvre del, og omtrent 15 centimeter i døgnet i nedre del. Bevegelsene var størst ved 2-tida på natta.

- Vi ser at fjellet er veldig sensitivt for nedbøren som kom. Det ble registrert flere steinsprang og småras i natt, blant annet så løsnet ei større steinblokk, sa Pless.

Langsom stabilisering

Geologen antar likevel at fjellet stabiliserer seg i dagene som kommer, på grunn av at det er meldt oppholdsvær.

- Vi venter en langsom stabilisering de neste dagene. Vi vil vurdere farenivået fortløpende, det er meldt mer nedbør til helga, spørsmålet er om dette kommer som snø eller regn, sa Pless.

Om raset ikke kommer de neste ukene må man vente til vinteren før det stabiliserer seg skikkelig igjen.

Ordfører Lars Hustad i Rauma kommune sa etter pressekonferansen til NRK Møre og Romsdal at beboerne forventer at de kan flytte hjem igjen tirsdag.


Legger ned på Raumabanen: – En trist dag for jernbanen i Norge

Green Cargo vil legge ned drifta av godstrafikk på Raumabanen fra starten av desember. Usikkerheten rundt det ustabile fjellet Mannen er årsaken.


Femte evakuering i år

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

NTB melder at den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg 4 meter den siste måneden.

Faren for ras har ført til at beboerne under Veslemannen har vært evakuert en rekke ganger de siste årene. Beboerne har nå vært evakuert siden 9. oktober, evakueringen er den femte i år og den tiende siden 2014.

Veslemannen i Romsdal: Øvre del har beveget seg ca. 7 meter siden 2014

Direktesending fra det rasfarlige fjellpartiet:

Videostrøm produsert av NRK Møre og Romsdal.