Bylivskonferanse i Ulsteinvik:

Skal finne ut hvordan et sted blir mer attraktivt

Det viktigste er at stedene skal være lykkelige, det uttaler Silvija Seres, matematiker og teknologiinvestor i forkant av Bylivskonferansen i Ulsteinvik. Her kan du se konferansen direkte.

Nyheter

(Bylivskonferansen kan sees direkte øverst i denne saken, et opptak blir tilgjengelig etter programmet er avslutta på onsdag.)

Om lag 200 påmeldte jobber onsdag og torsdag sammen for å finne ut hvordan byer og tettsteder skal bli mer attraktive.

En av foredragsholderne, matematiker og teknologiinvestor Silvija Seres, sa på Youtube før konferansen at det viktigste er å skape lykkelige steder:

- Vi fortaper oss litt i diskusjonen rundt smarte byer, både de som planlegger og de som utvikler. Det dreier seg om at stedene skal være lykkelige. De skal være åpne, invitere til tillit, de skal være trygge, sier hun.

Seres mener at de beste ideene dukker opp når personer med forskjellige bakgrunner møtes og tenker sammen om et felles mål.

Foredrag, debatt og verksted

Det er også ambisjonen for Bylivskonferansen, som arrangeres av Møre og Romsdal fylkeskommune og Ulstein kommune. Onsdag er det foredrag og debatt, torsdag skal deltakerne velge mellom fem ulike verksted, med følgende temaer:

  • Næringslivets plass i fremtidens sentrum
  • Kultur og kreativitet i stedsutviklingen
  • Sammensatte anlegg for idrett, kultur og skole
  • Biblioteket som stedsutvikler
  • Barn i byen

Arkitekt Ingvild Gjerdset, og rådgiver Johannes Brekke, begge fra Møre og Romsdal fylkeskommune, skriver i en kronikk i Sunnmørsposten at «mange kommunar i Møre og Romsdal, og i landet elles, jobbar med by- og tettstadutvikling. Og det er stort sett enkelt å bli einig om at ein ønsker å skape ein «attraktiv stad». Utfordringa kjem når vi må samhandle og prioritere.»

Roser Ulstein kommune

De mener det er felles for alle små og store utviklingsprosjekt er at det angår dem som bo der og at sluttresultatet blir bedre om flere er med i diskusjonene.

Det er ikke uten grunn at konferansen er lagt til Ulsteinvik, ifølge Gjerdset og Brekke.

- Ulstein kommune har over ei årrekke vist at de samarbeider og samhandler godt med lokale aktører og lokalt næringsliv om å utvikle Ulsteinvik til en attraktiv småby, skriver de i kronikken.

Byutvikling: Kronikk

«Bry deg om byen din!»

By- og tettstadutvikling høyrest ut som noko som stort sett angår anonyme kommunebyråkratar, ikkje sant?

Skjermdump fra diskusjonspanelet på scena ledet av Silvija Seres. Overføringen kan ses i opptak etter sending.