- Ønsket ikke å være midtpunkt

- Joachim ville jo absolutt ikke være noe midtpunkt, men det var ikke til å komme forbi at han ble det likevel når vi møttes.
Nyheter

Det sier Erik Frøland som sammen med Jan Olav Fladmark har ansvaret for den forsvarshistoriske avdelinga på Aalesunds Museum. Frøland leder også styret i museets venneforening.

- Joachim Rønneberg var helt sentral da Aalesunds Museum fikk en avdeling som skulle dokumentere krigs- og okkupasjonsårene, forteller Frøland. I mange år var han jo lite villig til å fortelle om egne opplevelser under krigen, men han kom etter hvert fram til at han måtte fortelle for at de unge skulle forstå at friheten ikke må tas som en selvfølge. Han mente også at Aalesunds Museum måte bidra i dette arbeidet – ikke minst fordi Ålesund og Sunnmøre har en viktig historie med blant annet englandsfarten.


Joachim Rønneberg døde i natt

Det opplyser familien til Sunnmørsposten.

 

Forsvarshistorisk avdeling på Rønneberghaugen har svært mange gjenstander som Rønneberg selv har gitt, men han var også ivrig med på arbeidet med å skaffe materiale til avdelinga.

- Vi som jobber med forsvarshistoria på museet har månedlige møter der Joachim har vært med inntil ganske nylig. Og selv om de fleste av oss mener at vi kjenner historia om tungtvannsaksjonen, var det alltid noe nytt å lære når Joachim fortalte. Vi kan være 30-40 mennesker på disse samlingene, men det var ingen tvil om hvem som var midtpunktet når Joachim Rønneberg var til stede. Det vil bli et stort savn for oss når han nå er borte, sier Erik Frøland.

Alt om Joachim Rønneberg