– Jøde har blitt et skjellsord

Fredag ble Krystallnatten markert med fakkeltog og blomsternedleggelse ved boligen til Ålesunds holocaust-ofre.

Minnes de døde: Fredag ble Krystallnatten markert i Ålesund med blomsternedlegging utenfor familien Steinfelds bolig. Alle fire familiemedlemmene ble drept i Auschwitz. I midten er ordfører Eva Vinje Aurdal og israels ambassadør til Norge, Alon Roth.  Foto: Nils Harald Ånstad

Nyheter

– Vi hører at flere bruker skjellsord mot jøder, og at jødiske barn på skolen i større grad blir kalt navn for at de er det. Jøde har blitt et skjellsord, sier Eva Vinje Aurdal i sin appell i Rasmus Rønnebergs gate 18.

9. november er det 80 år siden Krystallnatten tok sted - natten som markerte starten på en dramatisk opptrapping i jødeforfølgelse i Tyskland. 7500 næringsbygg tilknyttet jøder ble knust og plyndret, og 1406 synagoger ble brent eller rasert - og jøder ble drept.