Forsvaret iverksetter intern undersøkelse av fregattulykken

Forsvaret har besluttet å iverksette en intern undersøkelse etter kollisjonen mellom fregatten «Helge Ingstad» og tankskipet Sola TS.

Fregatten Helge Ingstad ligger tirsdag nesten helt under vann. Foto: Kystverket / NTB scanpix 

Nyheter

Sjøforsvarets sjef Nils-Andreas Stensønes forteller at beslutningen er tatt i samråd med Statens havarikommisjon.

– De jobber med å få det fulle og hele bildet av hendelsen, samtidig etterforsker politiet om det er forekommet noe straffbart, sier Stensønes på ren pressekonferanse tirsdag.

Han forteller at det er naturlig å følge opp med egne interne undersøkelser.

– Jeg har etablert en undersøkelsesgruppe som jobber med selve kollisjonen og som jobber seg bakover. Undersøkelsesgruppen vil grundig gå gjennom alle relevante faktorer knyttet opp til hendelsen.

Dersom undersøkelser viser avvik, vil Forsvaret fortløpende iverksette tiltak, sier han.

Ufattelig trist

– Vi vil fortsette og arbeide tett med politiet og havarikommisjonen og vil dele funn med dem. Sjøforsvaret ønsker å komme til bunns i hva som skjedde og ta lærdom av dette, poengterer han.

Stensønes betegner situasjonen som ufattelig trist og opplever at det er synd å miste et fartøy til nesten fire milliarder.

– Vi er samtidig utrolig glad for at det gikk bra med alle i besetningen. Men det er klart dette er en tung sak for en marine.

Får fortsatt oppfølging

Sjøforsvaret følger opp besetningen fra fregatten Helge Ingstad og har som ambisjon at de skal ut på sjøen igjen.

– Dette er en besetning som har oppnådd svært gode resultater både i utlandet og hjemme de siste årene. Det er en rekke spesialister. Det er viktig å beholde dem som en besetning, sier marinesjef Rune Andersen på pressekonferansen tirsdag formiddag.

Det var 137 personer om bord da fregatten kolliderte med tankskipet «Sola» natt til torsdag i forrige uke.

Sjøforsvaret opplyser at oppfølgingen av besetningen fortsetter og vil få en gradvis tilvenning til livet om bord igjen.