Budsjettforhandlingene går på overtid

Regjeringspartiene og KrF klarer ikke å bli enige om neste års statsbudsjett innen fristen klokken 10 tirsdag, men partiene er enige om å fortsette på overtid.

Ordknapp: En ordknapp KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad på vei ut etter et kort forhandlingsmøte om statsbudsjettet mandag kveld der det ble klart at forhandlingene fortsetter på overtid tirsdag.  

Nyheter

Sent mandag kveld ble det klart at forhandlingene om neste års statsbudsjett kommer til å gå på overtid. Fristen som er satt til klokken 10 tirsdag var ikke lenger realistisk å nå da KrF avviste et helhetlig forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

– Dette huset er ikke ukjent med at frister ryker. Det er flere enkeltsaker som gjenstår, sier finanskomiteens leder og Høyres finanspolitiske talsmann Henrik Asheim.

VG: Ropstad hyrer inn Syversen som rådgiver i regjeringsforhandlingene

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad har hyret inn tidligere parlamentarisk leder Hans Olav Syversen til å lede KrFs sekretariat under forhandlingene med regjeringen.


Hver for seg

Han mente regjeringspartiene hadde kommet sin mulige fremtidige regjeringspartner KrF i møte på mye, men det var likevel ikke nok for partiets nestleder Kjell Ingolf Ropstad og hans medforhandler og partiets parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan.

Mandagens tredje forhandlingsmøte varte i vel 45 minutter før det var åpenbart for alle i forhandlingsrommet at det var bedre å jobbe hver for seg gjennom natten og møtes på nytt tirsdag morgen, fremfor å sitte sammen langt ut i de små timer.

– Noen ganger er det bedre å sitte alene, lød vurderinger fra Asheim.

Han legger til at det fortsatt er håp om en budsjettavtale, men sier det like gjerne kan bli onsdag som tirsdag før man er i mål.

KrF fikk nytt budsjettforslag mandag kveld

Regjeringspartiene la fram et nytt helhetlig budsjettforslag med økning av barnetrygden til KrF mandag kveld.


Landsstyremøte

Ropstad kom til mandagens siste forhandlingsmøte 20 minutter etter at det skulle ha startet. Han hadde da gjort seg ferdig med et ekstraordinært landsstyremøte i KrF som ble holdt over telefonen.

Flere fylkesledere i partiet mente mandag at regjeringssonderingene burde legges på is inntil alt om Høyres mulige innblanding i partiets veivalg har kommet på bordet.

Kravene kom etter avsløringene i VG om hittil ukjente møter og det mange oppfatter som en samkjøring mellom Høyres ledelse og Ropstad om hans abortkjør i forkant av KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november.

Fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus KrF sier til NTB at forslaget ikke ble stemt over da det ikke var stemning for det i landsstyret.

– Det har jeg ikke noen kommentar til, var Ropstads korte svar til NTB mandag kveld.

Høie setter bioteknologi-utnevnelser på vent

Helseminister Bent Høie (H) utsetter valget av nye medlemmer til Bioteknologirådet. Bakgrunnen er KrFs mulige inntreden i Erna Solbergs regjering, skriver VG.