LEDER:

Mangler Tittel

leder

Trøbbel: Tidligere stortingsrepresentant for Venstre, Pål Farstad, er partiets førstekandidat til fylkestinget. Han har en stor jobb foran seg. 

Møre og Romsdal som Venstre-fylke ser ut til å være en saga blått

Nyheter

Fortsatt et blått fylke, men Venstre i alvorlig trøbbel

Det gamle Venstre-fylket Møre og Romsdal synes å være en saga blått. Ironisk nok ser det ut til å øke muligheten for Høyre til å sikre seg fylkesvaraordføreren etter valget neste år. Det viser meningsmålingen Sunnmørsposten presenterer i dag.

Nordøyvegen og krise i fylkesøkonomien har de siste ukene satt fylkespolitikken i fokus. Selv om målingen er tatt opp mens debatten om disse sakene har gått høyt, er det vanskelig å se dette gir store utslag for folks partivalg. Resultatene for fylket følger i stor grad det en kan se på nasjonale målingene.

Og der er Venstre i krise, noe de også til fulle synes å være her i fylket. Alle de tre som i dag sitter på fylkestinget fra partiet slutter, og tidligere stortingsrepresentant Pål Farstad, er pekt ut til å bli partiets nye frontfigur. Han har åpenbart en stor jobb foran seg. Partiets oppslutning er nede på 1,8 prosent, noe som gjør at de står i fare for å falle ut av fylkespolitikken.

Da ser det litt lysere ut for KrF. Etter en fryktelig svak gallup i august kryper partiet litt opp. Det skjer etter at de har vært igjennom en svært omtalt prosess der de har tatt stilling til hvilke side i politikken de hører hjemme. At partiet gikk til høyre-siden kan nok forklare at de har fått et lite løft i oppslutningen i fylket.

Og mens de to sentrumspartiene sliter, kan Ap notere seg for en solid framgang. Det kan se ut som at partiet er i ferd med å komme seg ut av den dype bølgedalen de har vært inne i siden fjorårets sviende valgnederlag.

På motsatt vil vi tro at Høyre er svært fornøyd med fortsatt være fylkets største parti. Frp går noe tilbake, men ligger fortsatt på et høyt nivå.

Slik det nå ser ut ligger det an til at de store partiene i fylkespolitikken gjør solide valg neste høst.

For Venstre og KrF ser det verre ut. Men de kan trøste seg med at de fort blir tunga på vektskåla når makt og posisjoner i fylkestinget skal fordeles etter at valgnatten er unnagjort.