Redningsskøyte gikk på grunn i høy fart - traff naust

Alle nødetater rykket ut til båtulykke i Haram.

Redningsskøyta Idar Ulstein har kjørt på land og knust et naust.  Foto: SMP-tipser

 

Kreditering: NORKART

Nyheter

Haram brannvesen har rykket ut fra to stasjoner etter melding om en båt som har gått på land på Grytastranda.

Politiet melder klokka 12.54 at redningsskøyta Idar Ulstein har gått på land. Tre personer skal være om bord. De fikk melding om ulykka klokka 12.28.

– To personer er lettere skadd. En person får behandling for en skade av helsepersonell på stedet. Alle nødetater inkludert luftambulanse er på stedet, sier operasjonsleder Tove Anita Asp ved Møre og Romsdal politidistrikt til smp.no.

Vitner på stedet forteller at redningsskøyta har truffet land og knust et naust som står i strandlinja. Det skal våre store skader på båten.

Hendelsen skal ha skjedd ved Kvernhusvika i Haram kommune. I følge lokalavisa nordrenett.no er et område rundt havaristen avsperret og det lukter diesel.

Lars Holmeset så ulykka og varslet nødetatene:

Øyenvitne så hvordan redningsskøyta forulykket:

– Den traff land i høg fart og spratt sidevegs inn i naustet

Lars Holmeset vasket bilen utenfor huset da han ble oppmerksom på redningsskøyta «Idar Ulstein» ute på fjorden.


Operasjonsleder Asp sier til Sunnmørsposten at fokuset nå er å sikre havaristen, deretter vil fokus være å etterforske årsaken til ulykka.

Redningsselskapet opplyser klokka 14.22 at redningsskøyta "Idar Ulstein" var på vei tilbake fra et dykkeoppdrag da ulykka skjedde.

Ifølge vår reporter på stedet legges det ut lenser rundt havaristen.

– Hele båten ligger på land, over et naust som er fullstendig smadret. Det er ikke fare for at den skal synkes siden den ligger på land. Det er hull i skroget - i baugen.

Sunnmørsposten får bekreftet at det lekker diesel fra havaristen.

– Hadde høy fart

Redningsselskapet skriver på Twitter at «Idar Ulstein» gikk i formiddag på grunn i høy hastighet utenfor Ålesund.

– Vi jobber med å få oversikt over situasjonen. Krisestab er satt. Det er foreløpig for tidlig å si hva som er foranledningen til hendelsen. Vi tenker først og fremst på mannskapet i denne situasjonen. De er blitt ivaretatt på best mulig måte, sier beredskapssjef Ronny Pedersen i Redningsselskapet.

Pressetalsmann i Redningsselskapet, Lars Mossby Enger, sier til Sunnmørsposten at et kriseteam bestående av sentrale personer i Redningsselskapet, er på vei fra Oslo til Ålesund for å møte mannskapet.  Teamet fra Oslo vil gjennomføre debrief. 

– Det kan bety mye å ha støttende kolleger til stede i slike situasjoner. Redningsselskapet vil gi mer informasjon når de har skaffet seg bedre oversikt over hendelsesforløpet.

De har publisert denne og flere twitter-meldinger:Gitt i gave av Ulstein

Redningsskøyta ble døpt i Ulsteinvik november 2015 var da karakteristert som den raskeste redningsskøyta i landet med en toppfart på 38 knop. Den kostet 38 millioner kroner å bygge og over halvparten av beløpet ble betalt av Ulstein Group. I følge Redningsselskapets nettsider har «Idar Ulstein» reddet tre liv og assistert 400 fartøy i løpet av sin fartstid.

– Det er rett som det blir sagt, at Ulstein Group ga en betydelig donasjon til Redningsselskapet.

Tore Ulstein  Foto: Staale Wattø

Tore Ulstein ønsker ikke å bekrefte konkrete tall, annet enn det var snakk om en betydelig andel av kostandene.

– Det er Redningsselskapet som opererer og driver disse fartøyene. Vi har ikke noe mer med det å gjøre enn at vi selvfølgelig ønsker det beste for dem og den enormt viktige jobben de gjør.

Redningsselskapet selv oppga mer informasjon i en ny tweet rett før klokka 14.Ulstein håper det stemmer at ingen er alvorlig skadd.

–  Det er det viktigste for meg. 

Han krysser fingrene for at båten kan komme raskt tilbake i arbeid. 

– Redningsselskapet  gjør en uvurderlig innsats for sikkerheten til sjøs.

Siste: Innsatsleder Rune Fjørtoft i Haram BV sier til Sunnmørsposten at havaristen hadde om lag 1.400 liter diesel om bord.

– Det er minimalt som har lekket ut i sjøen.

Redningsselskapet opplyser at de vil holde en pressebrief i Redningsselskapets lokaler i Ålesund klokka 18.30.

Folkefest for RS  «Idar Ulstein»

Den nye redningsskøyta  «Idar Ulstein» blei døypt i Ulsteinvik torsdag kveld. Mykje folk var møtt opp på kaia for å få med seg seremonien.Gunvor og Tore på tur med RS «Idar Ulstein»

I morgon er det dåp av den nye redningsskøyta som skal ligge i Fosnavåg. I dag var søskenparet Gunvor og Tore Ulstein på tur med redningsskøyta som er kalla opp etter faren Idar.