Årsaken til ulykka er klar:

Båtføreren fikk et illebefinnende før «Idar Ulstein» kjørte rett på land

Redningsskøyta «Idar Ulstein» gikk rett på land på Grytastranda i Haram torsdag. Etter det Sunnmørsposten erfarer skal føreren av båten ha fått et illebefinnende.

Redningsskøyta Idar Ulstein kjørte på land ved Grytastranda i Haram  Foto: Foto: SMP-tipser

Nyheter

Det skal være årsaken til båtulykka torsdag. Båten skal i en strekning på ca. 800 meter ha gått rett mot land, viser AIS-data fra Marinetraffic.com. Redningsskøyta «Idar Ulstein» holdt rundt 30 knop kort tid før den endret kurs mot land på Grytastranda.


Øyenvitne så hvordan redningsskøyta forulykket:

– Den traff land i høg fart og spratt sidevegs inn i naustet

Lars Holmeset vasket bilen utenfor huset da han ble oppmerksom på redningsskøyta «Idar Ulstein» ute på fjorden.

 

Politiet bekrefter

Klokka 12.55 bekrefter politiet årsaken til ulykka i ei pressemelding.

– Årsaken til at redningsskøyta Idar Ulstein kjørte på land på Grytastranda i Haram torsdag, var at båtføreren fikk et illebefinnende, sier politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politistrikt i pressemeldinga.

Møre og Romsdal politidistrikt har torsdag og fredag etterforsket uhellet.

  Foto: STAALE WATTØ

 

Mest materielle skader

Det var torsdag klokka 12.28 at redningsskøyta Idar Ulstein gikk rett på land. Tre personer var om bord, og to personer ble lettere skadet.

«Idar Ulstein» var på vei tilbake fra et dykkeoppdrag da ulykka skjedde.


Redningsskøyte gikk på grunn i høy fart - traff naust

Alle nødetater rykket ut til båtulykke i Haram.

 

Hadde samtaler fredag

Beredskapssjef Ronny Jåsund-Pedersen i Redningsselskapet var i møte med mannskapet da Sunnmørsposten tok kontakt fredag morgen.

– Nå skal vi starte arbeidet med å kartlegge skadene på fartøyet, og få en status på skadeomfang. Vi må se på hva som må gjøres for å sette fartøyet i stand igjen, sier Jåsund-Pedersen.

– Vi har fokus på god menneskelig oppfølging i første omgang, så vil vi selvfølgelig undersøke hendelsforløpet. Jeg håper at «Idar Ulstein» skal være raskt tilbake, men vi må kartlegge skadene. Fartøyet har kjørt på land i høy hastighet, og vi må finne ut mer i løpet av dagen, fortsatte han.

  Foto: STAALE WATTØ

 

Gitt i gave av Ulstein

Redningsskøyta som ble døpt i Ulsteinvik november 2015 var da karakteristert som den raskeste redningsskøyta i landet med en toppfart på 38 knop. Den kostet 38 millioner kroner å bygge og over halvparten av beløpet ble betalt av Ulstein Group. Ifølge Redningsselskapets nettsider har «Idar Ulstein» reddet tre liv og assistert 400 fartøy i løpet av sin fartstid.

  Foto: MARIUS SIMENSEN

 

– Det er rett som det blir sagt, at Ulstein Group ga en betydelig donasjon til Redningsselskapet.

Tore Ulstein ønsker ikke å bekrefte konkrete tall, annet enn det var snakk om en betydelig andel av kostnadene.