Det sier prosjektleder Eva-Brit Langva i Pårørendeprosjektet.
Tirsdag skal formannskapet i Ålesund behandle en søknad der de ber om 100.000 kroner i økonomisk støtte hvert år i tre år fra og med 2019, men med bakgrunn i manglende budsjettmidler er rådmannens innstilling å gi avslag på søknaden.
– Pårørende lever under ekstremt press over tid
Mange av dem som kontakter pårørendeprosjektet i Ålesund, er familier til rusmisbrukere.
– Får vi ikke støtte fra kommunen vil vi heller ikke få innvilga søknaden vår hos fylket, sier Langva. Avgjørelsen om å avvikle dersom de får avslag blei tatt på et møte i prosjektgruppa mandag.
– Det er trist å måtte legge ned fordi de økonomiske bevilgningene uteblir. Vi spør om småbeløp for å kunne generere frivillig arbeid beregna til 2.500 timer i året. Vi har 150 brukere av tilbudet i året, og behovet er veldokumentert. En oppropskampanje for å bevare tilbudet tidligere i år resulterte videre i nærmere 500 underskrifter, sier Langva.
Pårørendeprosjektet tilbyr råd og veiledning, informasjon om rettigheter, omsorg og støttesamtaler. De kan også bidra med klager og søknader. Bak tilbudet, som blei starta i 2017, står Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP) Ålesund og omegn i samarbeid med Mental Helse Ålesund og Ålesund kommune. Kommunene Giske, Sula, Skodje, Ørskog, Sykkylven, Stranda, Haram, Norddal og Stordal omfattes også av prosjektet.
Etter å ha fått økonomisk støtte fra Helsedirektoratet i tre år er 2018 siste år med støtte derfra.
Bent Høie delte ut pris for første gang:
Pårørendepris til Ålesund
Ålesund blir den første kommunen i landet som kan kalle seg «Årets pårørendekommune».