Disse debattsakene leste mest på smp.no i 2018

For små klesstørrelser, Sylvi Listhaug, #metoo, Bygdepride og frue-debatt. Her er debattsakene som har lest mest på smp.no i 2018.
Nyheter

1. «Jeg satt og gråt inne på prøverommet til BikBok»

Den da 16 år gamle Emma Krohn-Dale fra Ålesund skrev innlegget «Jeg satt og gråt inne på prøverommet til Bik Bok» til Sunnmørsposten i februar. Her beskriver hun følelsen av hvordan det er å prøve ei bukse i størrelse XL som er alt for trang og som ville ha vært en helt annen størrelse i en annen butikk.

Leserinnlegget fikk stor oppmerksomhet og saken ble omtalt i Sunnmørsposten, NRK og flere andre aviser. Saken ble tatt helt til Stortingets spørretime hvor stortingsrepresentant Jenny Klinge oppfordret regjeringa til å drøfte tiltak angående felles størrelsesmerking på klær.


Diskusjon om klesmerking

Emma (16) gir seg ikke – minister måtte svare i Stortinget om klesmerking

– Endelig skjer det noe, men det går altfor seint å få forandret merkingen av størrelsen på klesplagg.


Størrelsene hos den norske kleskjeden Bik Bok var gjenstand for debatt flere ganger det siste året, ifølge nettsiden minmote.no. Innlegget til Emma Krohn-Dale fikk følger, i august innrømmet kleskjeden at klesstørrelser har vært laget for små. I januar får alle Bik Bok-plagg nye størrelser.


Kommentar om kroppspress:

«Jeg satt og gråt inne på prøverommet til BikBok»

Det er jo relativt kleint å havne i den situasjonen at du ler så mye at du begynner å gråte, spesielt på prøverommet til BikBok.


2. «Virkeligheten vi ikke ser»

I februar skjedde det et drap på åpen gate i Ålesund sentrum. I denne kommentaren beskriver journalist Elisabeth Solvang hvordan rusmiljøet i Ålesund har fått vokse og blitt mer brutalt.


Brunholmen-drapet

«Virkeligheten vi ikke ser»

Et drap på åpen gate i Ålesund oppleves som uvirkelig, som om en scene fra en TV-serie utspiller seg i hverdagen vår. Dessverre er det ikke uvirkelig, men en del av virkeligheten vi ikke ser.


3. «La oss ikke putte toskete oppførsel og voldtekt i samme sekk og stemple den #meetoo»

«En sex-positiv feminist* mener om #metoo og den store moralistiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land», skriver Ingvild Mork i dette leserinnlegget.


«La oss ikke putte toskete oppførsel og voldtekt i samme sekk og stemple #metoo på den»

LESERINNLEGG: «En sex-positiv feminist* mener om #metoo og den store moralistiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land», skriver Ingvild Mork i dette leserinnlegget.


4. «NM i sverting»

Reidun Klock Tjervåg skreiv dette innlegget om korleis Sylvi Listhaug blir møtt i norsk offentlegheit: «Listhaug forsvarar norske verdiar og tradisjonar, usmakeleg for dei politisk korrekte, meiner ho.


Ytring om Sylvi Listhaug:

«Listhaug forsvarar norske verdiar og tradisjonar, usmakeleg for dei politisk korrekte»

Då Erna Solberg skipa regjering, bad Helga Pedersen (AP) alle sine partifellar om å sverte denne regjeringa mest mogeleg.


5. «Et vanvittig sløseri»

Elferjer er et vanvittig sløseri, som fører til ytterligere forurensing, og trafikantene må betale, mener Kjell Tandberg som har forfatta dette innlegget.


Leserinnlegg om el-ferjer:

«Et vanvittig sløseri, under dekke av å redde miljøet»

Elferjer er et vanvittig sløseri, som fører til ytterligere forurensing, og trafikantene må betale, mener forfatteren bak dette innlegget.


6. Ei historie om «det umulige barnet» som vart sett

Brev til ein ålesundsskule frå ei «tigermamma»: «Vi hadde ein utrygg gut med «lett psykisk utviklingshemming». No har vi ein trygg gut med normale kognitive evner. Eg vil takke for fire fantastiske år med samarbeid, utvikling og håp.»


Lesarinnlegg: Brev til ein ålesundsskule frå ei «tigermamma»

Ei historie om «det umulige barnet» som vart sett

Vi hadde ein utrygg gut med «lett psykisk utviklingshemming». No har vi ein trygg gut med normale kognitive evner. Eg vil takke for fire fantastiske år med samarbeid, utvikling og håp.


7. «Vi Sunnmøringer er drittlei av å finansiere alle feilinvesteringer både i Vestnes og i Rauma kommune»

Johan A. Johansen i Ålesund mener det blir brukt for mye penger vegprosjekt i Romsdal og mener dette går utover viktigere oppgaver.


Ny E39 og E136

«Vi Sunnmøringer er drittlei av å finansiere alle feilinvesteringer både i Vestnes og i Rauma kommune»

Det er en ting som er sikkert, og det er at den såkalte Møreaksen (Moldeaksen) aldri vil bli bygget.


8. «Faen så stygt språk»

Eg har tenkt på ein ting: kvifor i faen har ungdom så utruleg stygg språkbruk no til dags? spurte 16-åringen Elias Grebstad Senneset i Ålesund i dette lesarinnlegget.


Ung meining:

16-åring vil ha slutt på homo- og horespråk

Eg har tenkt på ein ting: kvifor i faen har ungdom så utruleg stygg språkbruk no til dags?


9. «Homopropagandaen»

Arrangementet Bygdepride i Volda i vår skapte mye debatt gjennom hele året. I dette innlegget tar Arne Roaldsnes et oppgjør med det han karakteriserer som homopropaganda.


Synspunkt om Bygdepride:

«Homopropagandaen»


10. Sunnmørsposten fikk på pukkelen av ordføreren for å bruke frue-begrepet: Er «frue» nedsettende?

I august omtalte omtalte Sunnmørsposten konkursen til selskapet Savai Design, som Louise Angelica Riise og Lena Riise sto bak. Bruk av tittelen «Konkurs for fruene Riise i Ålesund» satte i gang en debatt, Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal skrev følgende på Facebook: «Fruene» Riise?!! Unnskyld meg, Sunnmørsposten. Vi skriver 2018. Vi definerer ikke kvinner ut fra sine menn. Her er det to forretningskvinner med egne navn. Skjerpings!»

I denne kommentaren argumenterer journalist Elisabeth Solvang for bruken av frue-begrepet. Hun skriver «Tro det eller ei: det går an å være frue og feminist. Samtidig».


Kommentar:

Sunnmørsposten fikk på pukkelen av ordføreren for å bruke frue-begrepet: Er «frue» nedsettende?

Tro det eller ei: det går an å være frue og feminist. Samtidig.


Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!