Regnet skapte trøbbel flere steder: – Meldt at det skal roe seg nå

Mye nedbør førte blant anna til flom i Sjøholt sentrum og til at Emblemselva gikk over sine bredder fredag.
Nyheter

Det kraftige regnværet skapte trøbbel flere steder på Sunnmøre fredag.

Brannvesenet: – Roet seg nå

Brannvesenet var ute på flere oppdrag i forbindelse med regnværet:

Ved 10.30-tida meldte 110-sentralen at Ålesund brannvesen var ute for sjekk av ei elv på Emblem med svært høg vannstand. Like etter klokka 11 rykket brannvesenet ut etter fare om vanninntrenging i boliger både på Åse i Ålesund og på Lystad i Ørsta.

I Sjøholt sentrum har brannmannskaper og kommunen jobbet på spreng for å åpne ei tett overvannsledning fra Årdalselva, som førte til flom og truet bebyggelse.  Blant anna førte vannet til at fotgjengerundergangen under Europavegen fyltes med vann.

Klokka 15.30 opplyser brannoperatør Anja Lereng ved 110-sentralen at det har begynt å roe seg med aksjoner for brannvesenets del: 

– Vi har ikke vært ute på noe nytt nå. Brannvesenet holder fremdeles på på Sjøholt, ellers er mannskapene tilbake fra de andre oppdragene vi har vært ute på, sier Lereng.

– Det er meldt at det skal roe seg nå utover.


Gult farenivå

Torsdag kom det 30-40 mm nedbør i Møre og Romsdal. Det er ventet lokalt mye nedbør i Møre og Romsdal og i Nordfjord fra fredag morgen til seint fredag kveld. 50-70 mm/24 timer. Nedbøren vil komme som regn opp til ca. 1500 m.

Yr.no melder fredag om gult farenivå for flom og jordskred. Det er ventet rask vannføringsøkning i små og middels store elver.

– Hold deg oppdatert om situasjonen. Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø/is, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner, heter det i flomvarselet fra varsom.no.

Flomfaren er ventet å minke lørdag morgen.

Regnet fører også til stor snøskredfare i fjellet – den er fredag helt oppe på rødt farenivå.

Nå skal det hølje ned, kan føre til flere skred

Meteorologisk institutt varsler om store nedbørsmengder i Møre og Romsdal og Nordfjord fra torsdag kveld.


Fotgjengerundergang fylles med vann

I ei Twitter-melding klokka 11.47 opplyste 110-sentralen at Ørskog brannvesen er ute på et pumpeoppdrag: Fotgjengerundergangen ved bensinstasjonen på Sjøholt fyltes med vann.

Grunna ei tett overvannsledning fra Årdalselva oppsto det flom langsmed og over Europavegen i Sjøholt sentrum, skriver Ørskog kommune på sin hjemmeside. Brannvesenet og kommunen jobber på spreng for å åpne opp og avverge at vann kommer inn i bygg. Vegvesenet kom også til stedet for å dirigere trafikk. En vurderer situasjonen å være under kontroll så langt, skriver Ørskog kommune.

Veite

På Lystad i Ørsta har ei veite som skal lede vannet vekk gått over breddene og nærmet seg bebeyggelsen. Det jobbes nå på stedet.

Elva flommet over elva

- Vannet i elva på Emblem stiger veldig raskt. Vanligvis har elva en bredde på rundt fem meter og er kanskje 50 centimeter djup. Nå er heile grøntområdet som ligger like ved elva oversvømt og dels Elvemyrvegen, og på det djupeste er elva nok heile tre meter, sa Geir Nilsen, som bor like ved elva, fredag formiddag.

- Er det slik at du tenker vannet kan komme til å nå huset ditt?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er er skråning på rundt to meter fra elva og opp til plena mi. Så voldsomt tror jeg ikke det stiger. Regnet skal jo avta utover dagen, sier han.

- Elva klarer ikke ta unna. På kort tid har det økt veldig, sier Arnhild Kleiven, som skuer utover den oversvømmede vegen.

Hun håper regnet vil gi seg snart.

- Husa her er nok mest sårbare.

- Det var verre sist, sier Helge Frank Hansen, som har bodd på Emblem i ti år.

Men anslår at det må være seks-sju år siden. 

- Da skulle kommunen gjøre tiltak og fikse elveløpet, men de må ha glemt svingen her.

Arnhild Kleiven, som  har bodd på Emblem i ett år, har derimot ikke opplevd lignende.

- På nyttårsaften var det like før.

Andrine Årvik er nærmeste nabo til elva som fosser forbi nedenfor huset.

– Man følger jo med gjennomstuevinduet og ser elva vokse og vokse. Til vanlig er det ei veldig fredelig elv. Nå er vi på vakt heile tida, sier Årvik.

Bjarne Hundsnes ved Eiendomsdrift i Ålesund kommune forteller fredag ettermiddag at kommunen foreløpig ikke har fått